İntihar nedeniyle Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Kliniği'ne başvuran adolesanlarda intihara yönelten etmenlerin incelenmesi
Investigation of suicide trend factors in adolescents who had suicide attempts and admitted to department of pediatrics Duzce Medical School Mospital
  1. Tez No: 447362
  2. Yazar: ERSİN YÜKSEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KENAN KOCABAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: İntihar, Ergen, Dürtüsellik, Barratt dürtüsellik ölçeği, Sosyodemografi, Suicide, adolescent, impulsivity, sociodemography, Barratt Impulsivity Scale
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
İntihar adolesanlarda önemli bir halk sağlığı sorunudur. İntihar girişimini engellemenin ilk ve en önemli basamağı, intihara yönelten faktörlerin tespit edilmesidir. Çalışmamızda ergenlerde intihar girişimine yönelten sosyoekonomik durum, psikolojik faktörler, dürtüsellik gibi durumların saptanması ve koruyucu yaklaşımlarda bulunmak amaçlanmıştır. Çalışmamıza Haziran 2015- Haziran 2016 tarihleri arasında Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Kliniği‟ne son 1 hafta içinde intihar girişiminde bulunmuş 10-18 yaş aralığında hastalar alındı. Ciddi muhakeme ve mental anlamda sorun yaşayan, anket sırasında alkol veya uyuşturucu etkisinde kalan, eğitim ve dil problemi olan çocuklar çalışmaya katılmadı. Çalışma Sosyodemografik veri formu, Barratt dürtüsellik ölçeği, intihar niyetini ölçen sorularla değerlendirildi. Anket çalışmamıza, çalışmamızı kabul etmiş, formları eksiksiz dolduran 52 çocuk katıldı. İntihar girişiminde bulunan bu çocukların okullarına devam ettiği, fakat %63,5‟nun okul derslerinde başarısız olduğu saptandı. Okul derslerinde başarısızlık intihar riskini artırmaktaydı. İntihar girişiminde bulunan ergenlerin %94,1‟nin yüksek doz ilaç kullanma yöntemini kullandığı, %65,4‟nün girişimden pişman olduğu tespit edildi. Psikiyatrik hastalık, özellikle depresyon öyküsünün olması intihar riskini artırmaktadır. Çalışmamızda literatürle uyumlu olarak psikiyatrik hastalık öyküsü olanlar %28,8 civarındaydı. Çalışmamızın dürtüsellik kısmında intihar girişimi daha fazla olan %25‟lik kesim, dikkati daha çabuk dağılan, daha aceleci, daha dürtüsel hareket eden kişilerden oluşmaktaydı. Dürtüsellik intihar girişimi için önemli risklerden biriydi. Çalışmamızda depresyon, dürtüsellik, okul derslerinde başarısızlık, anne baba ve aile fertleri arasındaki uyuşmazlık, yakınların vefatı önemli risk faktörleri olarak tespit edilmiştir. Ergenlerin bu faktörler ışığı altında intihar girişimlerinin ve niyetlerinin sorgulanması, intihar girişiminin önlenmesi açısından yararlı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Suicide is an important public health issue in adolescents. One of the most important strategies to prevent suicides is identifying the factors that led to commit suicide. In our study, it is aimed to identify the effects of sociodemographic characteristics, psychological factors, impulsivity in suicidal behaviour of adolescents and investigate preventive approaches. In this study adolescents who were 10-18 years-old had attempted to suicide in last week and hospitalized in the Department of Pediatrics Düzce University Medical School Hospital between June 2015-June 2016 were evaluated. Adolescents who had mental problems and were under the influence of drugs and alcohol, had problems in language and education weren‟t evaluated. The adolescents were evaluated by sociodemographic data form, Barratt Impulsiveness Scale and suicidal intent scale. 52 adolescents accepted to participate in this study and filled the forms accurately. All of the adolescents who had attempted to suicide were students and 63.5 % of these adolescents had failure at school performances. The failure at school performances increased the risk of suicide. It has been also observed that 94.1 % of suicide attempted adolescents have choosen to take high dose pills and 65.4 % of them were regretful about their attempt. Psycological ilnesses, especially depression, increase the risk of suicide. In this study 28.8 % of adolescents had psycological illnesses histories. In the impulsivity part of the study, 25% of adolescents who were more likely to attempt suicide had more impulsive behaviours, lost their attention easily and they were quick tempered. Impulsivity was an important factor of suicide. In our study depression, impulsivity, failure at school performances, death of relatives, conflict in family members were important risk factors of suicide. Analyzing the adolescents in the light of these factors will be effective to prevent the attempts of suicide.