Yeni tanı primer hipertansiyon hastalarında koroidal kalınlık ve göziçi basıncı değerlerinde medikal tedavi ile ortaya çıkan değişiklikler
The alterations of choroidal thickness and intraocular pressure values with medical treatment in newly diagnosed primary hypertension patients
- Tez No: 447414
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL İBRAHİM İMAMOĞLU, DOÇ. DR. ADEM TÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Primer Hipertansiyon, Koroidal Kalınlık, Göziçi Basıncı, Optik Kohorens Tomografi, Primary Hypertension, Choroidal Thickness, Intraocular Pressure, Optic Coherence Tomography
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç:Yeni tanı primerHT olgularında koroidal kalınlık (KK) ve göziçi basıncı (GİB) değerlerinde medikal tedavi ile ortaya çıkan değişiklikleri incelemek. Materyal ve Method:Çalışma Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı'nda, Ağustos 2014 – Eylül 2015 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Yeni tanı almış 46 primerHT hastasının 92 gözü ve 33 sağlıklı gönüllünün 66 gözü prospektifolarak değerlendirildi. HT hastaları antihipertansif ilaç olarak perindoprilarjininve amlodipinbesilatkullananlar olarak üzere iki gruba ayrıldı. Kontrol muayeneleri her vakada çalışmaya katılımda ve çalışmaya katılımdan itibaren 3. ve 6. ayda yapıldı. Tüm olgularda (civalısfigmomanometre) ile ortalama arteriyel basınç ölçümü (OAB), non-kontakttonometre ile göziçi basıncı (GİB) ölçümü ve optik kohorenstomografi (OKT) ile koroidal kalınlık (KK) analizini de içeren detaylı göz muayenesi yapıldı. Elde edilen veriler istatistiksel olarak değerlendirildi. Bulgular:Çalışmaya yaş ortalaması 49.95±7.87 yıl olanperindoprilarjinin (Grup I) kullanan 21 HT hastası, 47.96±10.77 yıl olanamlodipinbesilat (Grup II) kullanan 25 HT hastası ve 46.82±7.59 yıl olan 33 sağlıklı katılımcı dahil edildi. Çalışmadaki gruplar arasında cinsiyet açısından anlamlı bir farklılık yoktu (p=0.917). Kontrol grubunda başlangıçta ve sonraki tüm vizitler arasındaki ölçümler karşılaştırıldığında OAB değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmazken (p=0.056), Grup I ve Grup II'de bu değerlerin anlamlı olarak azaldığı saptandı (sırasıyla p< 0.001, p = 0.009). KK değerlerindeki değişim açısından ardışık üç seans kıyaslandığında sadece Grup I'deki KK değerlerinde giderek artış şeklinde anlamlı değişiklik gözlenirken (p=0.004), diğer gruplardaki KK ölçümlerindeise anlamlıbir fark saptanmadı (p=0,943, p=0,484).Ardışık vizitlerde yapılan GİB ölçümlerine bakıldığında, her üç grupta da GİB değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı bir değişiklik saptanmadı(sırasıylap=0.421, p=0.306, p=0.879). Korelasyon analizinde; her üç gruptaki her üç seansta elde edilen OAB değerleri ile KK değerleri ölçümleri arasında anlamlı bir ilişki yoktu (r=-0.062, p=0.345).Her üç grubu dahilettiğimiz zaman tüm seanslarda elde edilen GİB değerleri ile KK ölçümleri arasında anlamlı bir ilişkinin olmadığı görüldü (r=0.026, p=0.692). Sonuç:Primer HT tedavisinde perindoprilarjinin kullanımıyla OAB düşürülmesi KK düzeylerinde anlamlı bir artışa yol açmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: To investigate the alterations of choroidal thickness (CT) and intraocular pressure (IOP) values with medical treatment in newly diagnosed primary hypertension patients. Materials and Metods: The study was performed at Karadeniz Technical University Faculty of Medicine, Department of Ophthalmology between August 2014 and September 2015. 92 eyes of 46 newly diagnosed primary hypertension cases and 66 eyes of 33 healthy volunteers were prospectively evaluated. The patients were randomly divided into two groups as using peryndopryl arginine(n=21) and amlodipine besylate (n=25) as antihypertensive agents. Next control examinations were performed in all cases at 3th and 6th month after the beginning of treatment. The detailed ophthalmological examination was performed in all cases including mean arterial pressure measurements with sphygmomanometer; intraocular pressure measurements with non-contact tonometer and choroidal thickness analysis with optic coherence tomography (OCT) at all visits. The obtained data were analyzed statistically. Results: 21 primary hypertension patients using perindopril arginine (Group I) with a mean age of 49.95 ± 7.87 years,25 primary hypertension patients using amlodipine besylate (Group II) with 47.96 ± 10.77 years and 33 healthy volunteers with 46.82 ± 7.59 years were included in our study. There was no statistically significant difference in gender between the subjects included in the study (p = 0.917). In control groupthere was no statistically significant difference between OAB values of first examination and the follow-up examinations (p = 0.056) but in Group I and Group II, these values decreased significantly (p = 0.000, p = 0.009). When three consecutive examinations were compared in terms of changes in CT values, only a significant increase was observed in CT values in Group I (p = 0.004), but no significant difference was found in all other CT measures(p=0,943, p=0,484). When IOP measurements were evaluated for each visit in the groups, there was no statistically significant change in IOP values for Group I, Group II and control group (p = 0.421, p = 0.306, p = 0.879). In correlation analysis; There was no significant relationship between the OAB values obtained in each of the three examinations in each of the three groups and the measurements of CT values (r = -0.062, p = 0.345). When we evaluated all three groups, there was no significant relationship between IOP values obtained at all sessions and CT measures (r = 0.026, p = 0.692). Conclusion: Reduction of MAP through the use perindopril arginine in the treatment of primary hypertension leads to a significant increase in at choroidal thickness. This can be attributed to the effective vasodilation of the vasculature and to the idiosyncratic nature of the drug.