Temporal lob ak madde yollarının mikrocerrahi anatomisinin fonksiyonları ile birlikte değerlendirilmesi
Microsurgical anatomy of temporal lobe white matter fibers with the evaluation functions
  1. Tez No: 447449
  2. Yazar: MURAT ATAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURULLAH YÜCEER, UZMAN CEREN KIZMAZOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Serebrum, Ak Madde Yolları, Lif Diseksiyonu, Ak Madde Fonksiyonları, Temporal Lob, Cerebrum, White Matter Pathways, Fiber Dissection, Functions of The White Matter, Temporal lobe
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Amaç: Bu çalışmada insan beyni temporal lob ak madde yollarının, mikrocerrahi anatomisi incelenerek, bu ak madde yollarının birbirleri ile olan ilişkilerinin detaylı olarak ortaya konması; literatür içersindeki bilinen fonksiyonları ile değerlendirilmesi ve temporal bölge cerrahi girişimlerinde güvenli cerrahi yaklaşımlar için literatüre katkı amaçlanmıştır. Yöntem: Bu çalışma Aralık 2015 ve Haziran 2016 tarihleri arasında İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim dalı ile İzmir Adli Tıp Kurumun'da yapılmıştır. 10 adet postmortem insan beyin hemisfer spesimeni, Klingler metoduna uygun olacak şekilde hazırlanmış ve OPMI mikroskop altında lateralden mediale ve medialden laterale disseksiyon yapılmıştır. Her aşama, OPMI mikroskop altında 3 boyutlu çekim tekniği kullanılarak fotoğraflanmıştır. Bulgular: Lateralden mediale ve medialden laterale yapılan diseksiyonlarda literatürle uyumlu veriler elde edilmiştir. Temporal lob ak madde yolllarının mikrocerrahi 3 boyutlu mimari yapısı net olarak detaylı bir şekilde ortaya konmuştur. SLF nin tüm bileşenleri net olarak gösterilememiştir; horizontal ve vertikal segmenti belirtilmiştir. Diğer fiber sistemler ve ilişkileri net olarak gösterilmiş ve temporal bölge cerrahi girişimlerinde özellikle temporal stem ve meyer döngüsünün önemi vurgulanmıştır. Sonuç: Temporal bölge ak madde yolları multimodel sistemde ele alınmalı ve temporal cerrahi girşimlerde bulunulmadan önce bu ak madde yollarının anatomik bilgisine detaylı bir şekilde hakim olunulmalıdır. Cerrahi strateji ve pre-operatif planlama, lezyonun ve ak madde yollarının ilişkisi ele alınarak yapılmalıdır; böylelikle nöroşirurjikal açıdan morbidite azalacaktır.
Özet (Çeviri)
Object: The aim of this study is to evaluate three- dimensional architectural structure and microsurgical anatomy of human brains' temporal lobe white matter pathways with functions of the temporal regions and to contribute to the literature for doing safety temporal region surgery approaches. Method: This study was performed between December 2015 and June 2016 in İzmir Katip Çelebi University Atatürk Training and Research Hospital Neurosurgery department and İzmir Forensic and Legal Medicine Institution. Ten postmortem human brain hemisfer specimens were prepared in accordance with Klingler's method. Brain hemispheres were dissected step by step from lateral to medial and medial to lateral under operating microscope and 3D images were captured at every stage. Result: In this study, our data consisted with literature in dissections of lateral to medial and medial to lateral. We defined whole details of temporal lobe white matter pathways with three-dimensional architectural structure of microsurgical anatomy and emphasised that importance of the temporal stem and meyer loop in temporal regions surgery. We defined fiber pathways and their relationships between each other clearly except compounds of superior longitudinal fasiculus. We can not defined all of the compounds; just defined horizontal and vertical segments of SLF. Conclusion: Before presurgical planning and surgical strategy, white matter fiber pathways of temporal lobe should be dealt with in a multimodal system, there by potentially decreasing surgical morbidity.