Koroner anjiyografi yapılan hastalarda prolidaz enzim düzeyi ve syntax skoru ilişkisi
Evaluation of the relationship between syntax score and prolidase enzyme activity on coronary angiography patients
- Tez No: 447520
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLİZAR SÖKMEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Koroner arter hastalığı (KAH), Syntax skoru, Serum prolidaz aktivitesi (SPA), Coronary artery disease (CAD), Syntax score, Serum prolidase activity (SPA)
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Giriş ve amaç: Aterosklerotik kaynaklı kardiyovasküler hastalık (KVH) sınıfında olan Koroner arter hastalığı (KAH), dünya genelinde mortalite ve morbitenin önde gelen nedenidir. KAH'ın özellikle gelişmiş toplumlarda birinci sıradaki ölüm nedeni olması ve hastaların birçoğunda erken belirtiler vermeksizin ağır klinik formları ile ortaya çıkabilmesi, bu hastalığa yönelik tarama testleri geliştirme girişimleri artırmıştır. Bu testler yardımı ile belirtiler ortaya çıkmamış ancak riski yüksek hastaların saptanarak mevcut tanı ve tedavi yöntemleri ile istenmeyen olayların önüne geçilmesi amaçlanır. Prolidaz sitozolik bir enzim olup kollojen döngüsünde önemli bir rol oynamaktadır. Kollojenin ise aterosklerotik plağın oluşumunda, stabilizasyonunda ve progresyonunda anahtar bir rolü olduğu bilinmektedir. Daha önceki çalışmalarda serum prolidaz aktivitesi (SPA) ile KAH varlığı arasında iliski gösterilmiştir. Biz bu çalışmada koroner arter hastalığının anjiografik olarak ciddiyetini belirlemede kullanılan Syntax skoru ile SPA arasındaki ilişkiyi değerlendirmeyi amaçladık. Materyel Metod: Çalışmaya koroner anjiografi kararı alınan 102 birey dahil edildi. Bu bireyler yapılan koroner anjiografi sonrası Sytax skoru düşük olan (Syntax23, n=22) olmak üzere iki gruba ayrıldı. SPA spektrofotometrik olarak açlık kan örneğinden ölçüldü. İstatistiksel analiz; Mann-Whitney U testi, ki-kare testi ve Spearman rank korelasyon analizi kullanılarak yapıldı. Bulgular: Syntax skoru düşük olan ve syntax skoru orta/yüksek olan gruplar arasında; yaş, cinsiyet, BMİ parametreleri, diyabetes mellitus (DM) ve hipertansiyon (HT) hastalıkları bakımından istatistiksel olarak anlamlı derecede bir fark yoktu (p>0.05). Syntax skoru düşük ve Syntax skoru orta/yüksek olan gruplar arasında serum prolidaz aktivitesi (SPA) karşılaştırıldığında gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı derecede bir fark izlenmedi (p=0,844). Sonuç: Sonuç olarak çalışmamızda Syntax skorlarına göre gruplandırılan düşük ve orta/yüksek skorlara sahip hasta grupları arasında SPA istatistiksel olarak anlamlı derecede farklı değildi.
Özet (Çeviri)
Introduction and aim: Coranary artery disease (CAD) which classified in atherosclerotic cardiovascular pathologies is a frequent couse of mortality and morbidity worldwide. Coronary artery disease (CAD) is the major couse of death especially in developed societies. This disease mostly occur without early symptoms and with severe clinical forms. Therefore to improve early diagnostic tests for this disease has increased initiatives. The aim of using these tests is to determine CAD in asymptomatic high risked population. Prolidase is a cytosolic enzyme which plays major role in collagen turnover. Collagen has a key role on atherosclerotic plaque's formation, stability and progression. Previous studies had shown the relation between SPA and CAD. In this study we aimed to investigate the relationship between SPA and Syntax score which used to determine the angiographic severity of coronary artery disease. Material and method: Our study made with the coronary angiography decision taken patients; including low (Syntax23 n=80) Sytax score groups. SPA measured spectrophotometricly from fasting blood sample. Statistical analyse made by using Chi-square Test, Mann-Whitney U test and Spearman rank corelation analyze. Results: Age, sex, BMI parameters, diabetes mellitus (DM) and hypertension (HT) diseases were not statistically significantly different between groups (p>0,05). SPA between low and moderate-high Syntax score groups were not statistically significantly different (p= 0,844). Conclusion: Consequently in our study, SPA did not differ significantly in patient groups classified according to syntax score.