Çocukluk çağı astımında geleneksel ve tamamlayıcı tedavi kullanımı ve astım şiddeti
Traditional and complementary therapy use in childhood asthma and asthma severity
- Tez No: 447527
- Danışmanlar: PROF. DR. İLHAMİ ÜNLÜOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Astım Kontrol Testi, Geleneksel ve Tamamlayıcı Tedaviler, Asthma Control Test, Traditional and Complementary Therapy
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Özkan Doğan, B. Çocukluk çağı astımında geleneksel ve tamamlayıcı tedavi(GTT) kullanımı ve astım şiddeti, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Tıpta Uzmanlık Tezi, Eskişehir, 2016. Bu çalışmanın amacı çocukluk çağı astımında GTT kullanımının araştırılmasıdır. Çalışmaya altı ay süresince Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Polikliniğine başvuran, astım tanılı 1-18 yaş arası 403 hasta dahil edilmiştir. Hazırlanan anket formları ailelerle yüz yüze görüşülerek doldurulmuştur. Anket formlarıyla ailelerin sosyodemografik özelliklerinin, GTT kullanımıyla ilgili özelliklerin ve hastanın astım kontrol düzeyinin saptanması amaçlanmıştır. Ailelerin %74,2'si çocukları için herhangi bir GTT yönteminden en az birini kullanmaktadır ve GTT kullanan ailelerin %67,2'si de çocuklarının bu tedavilerden yarar gördüğünü düşünmektedir. Çocukları için GTT kullanan ailelerin toplam eğitim süresinin daha fazla olduğu ve gelir düzeylerinin de daha yüksek olduğu saptanmıştır. En çok kullanılan bitkisel ve doğal ürünler sırasıyla bal, zencefil, bitkisel çaylar, keçiboynuzu, üzüm pekmezi ve bıldırcın yumurtasıdır. En çok kullanılan GTT yöntemi ise“solunum ve gevşeme egzersizleri'dir. Ailelerin çoğu bu GTT yöntemlerini diğer astım ilaçlarıyla eşzamanlı olarak kullandığı ve yalnızca bir süre kullanıp sonra kestiğini söylemiştir. Aileler bu yöntemleri en fazla ”eş, dost, akrabanın önerisiyle" kullanmışlardır ve kullandıkları şeyleri en sık baharatçı ve aktarlardan temin etmişlerdir. Bu yöntemlere en fazla başvurulma nedeni doğal ve güvenli olup yan etkisinin az olduğuna inanılmasıdır. Ailelerin %77,6'sı bu yöntemler için para harcadığını söylemiştir. Astım kontrol testi sonucuna göre 403 astımlı çocuğun çoğunun astım kontrolü yetersiz bulunmuştur. GTT kullanımıyla astım kontrolü arasında ise anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Toplumda GTT kullanımına artmış bir ilgi olduğu ve bu konuda daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç olduğu ortadadır. Sağlık çalışanlarının da yaşadıkları toplumdaki en sık kullanılan GTT'ler hakkında hastalara doğru önerilerde bulunacak kadar bilgi sahibi olmaları ve hastaları doğru yönlendirmeleri gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Özkan Doğan, B. Traditional and complementary therapy use in childhood asthma and asthma severity. Eskisehir Osmangazi University, Faculty of Medicine, Department of Family Medicine, Speciality Thesis, Eskişehir, 2016. Aim of this study is to identify traditional and complementary therapy(TCT) use in childhood asthma. Our study involved 403 patients between ages of 1-18 who diagnosed as asthma and applied to Eskişehir Osmangazi University, Faculty of Medicine Hospital during six months. Prepared questionnaires are filled by face-to-face interview with parents.We aimed to identify parents' sociodemographic characteristics, TCT use traits and patients' asthma control levels. 74,2% of parents use at least one of TCT methods for their children and 67,2% of TCT using parents suppose that their children benefit from these therapies. It is established that TCT using parents for their children have higher educational level and income rate. The most widely used herbal and natural products are respectively; honey, ginger, herbal teas, carob, grape molasses and quail egg. The most widely used TCT method is“breathing and relaxing exercises”. Most of parents stated that they used these TCT methods with other asthma medication at the same time and after a while they stopped using these methods. Parents used these methods mostly by relatives and friends proposal and they supplied the products mostly from spice sellers and herbalists. Main reason for parents to apply these methods is that they believe in these methods are natural and safe and have less side effects. 77,6% of parents stated that they spent money for these methods. According to asthma control test results, 403 asthmatic children were found insufficient in asthma control. There was no significant relationship between TCT use and asthma control. It is clear that there is an increased interest in TCT use in society, in this regard more comprehensive studies are needed. Health workers also should have enough knowledge about mostly used TCT's to make proper recommendations for patients and guide them properly.