Limanların bölgesel kalkınmaya olan etkisi: Tekirdağ ili örneği
The effect of the port upon regional development: The example of Tekirdağ city
  1. Tez No: 447545
  2. Yazar: BURAK İNCE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNAN SARISOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Maliye, Economics, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Liman Ekonomisi, Bölgesel Kalkınma, Tekirdağ Limanları, Port Economics, Regional Development, Ports of Tekirdağ
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
2.Dünya Savaşının sona ermesi ile birlikte yeni kurulan dünya düzeninde, gelişmekte olan ülkelerin izlemiş olduğu temel politika ülke genelinde kalkınmayı gerçekleştirmek olmuştur. Gelişmekte olan ülkelerin bölgeler arasındaki farklılıkları ortadan kaldırmak ve kalkınmayı ülke geneline yaymak için izledikleri bölgesel kalkınma politikaları ise kalkınmayı mümkün kılmak adına ülkelerin izlediği en önemli yollardan biri olmuştur. Bu noktada bölgesel kalkınma olgusu ile ilgili olarak da 2.Dünya Savaşından sonra birçok teori ortaya atılmıştır. Limanlar, dünya ticaretinin büyük bir çoğunluğunun denizyolu taşımacılığı ile yerine getirildiği bugün küresel ekonomik sistemde önemli bir konuma sahip bulunmaktadır. Limanların hem saha içinde hem de saha dışında yaratmış olduğu etkinin bir sonucu olarak ortaya çıkan liman ekonomisi de önce bölgesel, daha sonra da ulusal düzeyde önem arz etmektedir. Bu noktada günümüzde değişen ekonomik sistem içerisinde liman ekonomisi, bölgesel kalkınmanın gerçekleştirilmesi için ülkelerin faydalandığı bir araç olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmada liman ekonomisi ve bölgesel kalkınma arasındaki ilişki incelenecek; bunun içinde Tekirdağ limanlarının mevcut durumları analiz edilerek, Tekirdağ limanlarının bölgesel kalkınma üzerindeki etkileri ele alınacaktır.
Özet (Çeviri)
Along with the end of World War II in the order of new world, the main purpose had been became ocurring of the development around country followed by developing country. Developing countries come up with the regional development which is the most important way make the development possible for both remove the differences between regions and expand the development to all areas of country. In this way, many theories came forward in relation to the fact of regional development after the end of World War II. Also, ports located in so important situation in order that most of world trade fulfilled by maritime transport in global economic system. Port economy is rather significant firstly in regional and then in global level which comes out as a result of the effect to ports not just within the field of port but also out of the field of port. In this sense, we see the port economy is a device used by many countries fort the regional development in the changing status economic system. As a consequence; in this work, it is aimed the analysing of relationship between port economy and regional development including both ports of Tekirdağ in current situation and the effects of these ports upon regional development.