Kürt siyasal hareketinde İslami bir aktör: Irak Kürdistan İslami Birlik Partisi
An islamic actor in Kurdish political movement: Iraqi Kurdistan Party of İslamic Union
  1. Tez No: 447567
  2. Yazar: LOKMAN KARADAĞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET BARDAKÇI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Kürdistan İslami Birlik Partisi, Kürt Siyasal Hareketi, Kürdistan Bölgesel Yönetimi, Ortadoğu, Müslüman Kardeşler, Kürdistan Bölgesindeki İslami Hareketler, Kurd Islamic Union Party, Kurdish Political Movement, Kurdistan Regional Government, Middle East, Muslim Brotherhood, Islamic Movements in Kurdistan
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Kürt Siyasal Hareketi uluslararası arenada ve Ortadoğu'da yaşanan son gelişmelerden etkilenerek kendi içerisinde değişim ve dönüşümlere uğramıştır. Meydana gelen değişikliklerle birlikte Kürt siyasal sahası üzerinde belirleyici bir konuma sahip olan Irak Kürt Bölgesel Yönetimindeki siyasi yapılarda krizler meydana gelirken, Kürt siyasetinin Türkiye boyutunda seçimlerde yaşanan zemin kayması, oy düşüşü ve terör olayları ile birlikte bir kriz ve krize bağlı olarak boşluk dönemi ortaya çıkmıştır. Yaşanan kriz ve Kürt siyasal hareketinde meydana gelen boşluk ile bağlantılı olarak Kürt platformlarında yaşanan tartışmalar ve model arayışları nedeniyle Kürdistan İslami Birlik Partisi bu çalışmada bir tecrübe ve model olarak ortaya konulmaya çalışılmıştır. Çalışmada hareketin günümüzde siyasi bir parti olarak geçirdiği evreler, yaşadığı tecrübeler, hareketin bölgesel ve uluslararası ilişkiler boyutu inceleme konusu yapılırken aynı zamanda hareketin siyasi partiye dönüşmeden önce uzun bir zaman dilimi içerisinde faaliyetlerini gizlilik içerisinde yürüttüğü 1944-1994 yılları arasındaki durumu ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Kurdish political movement has gone through a change under the influence of the recent developments in the Middle East and international arena. As a result of these changes, the Kurdish Regional Government, which has had a decisive influence on the Kurdish political field, experienced crises in its political structures. Shift of ground in the Turkish dimension of Kurdish politics, decline of votes, crisis as a result of terror events led to the formation of a period of void. The crisis, the emerging void in the Kurdish political field and accompanying debates on the Kurdish political platform and a search for a new model led the author to put forward in this study the Kurd Islamic Union Party as a new experiment and model. The study deals with the movement's phases of evolution, experiences as a political party and its regional and international relations. It also focuses on the activities of the movement between 1944 and 1994, which it had undertaken secretly before it transformed into a political party.