Kur'ân'da Hz. Dâvûd ve Hz. Süleyman ile ilgili ayetlerde hakikat ve mecâz
The truth and metaphor in the verses related to the Prophet Dawud and the Prophet Solomon in the Quran
- Tez No: 447569
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUHAMMET YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'ân-ı Kerim, Hz. Dâvûd, Hz. Süleyman, Hakîkat, Mecâz, Quran, Prophet David, Prophet Solomon, Relativism, Symbolism
- Yıl: 2016
- Dil: Arapça
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
“Kur'ân'da Hz. Dâvûd ve Hz. Süleyman İle İlgili Ayetlerde Hakîkat Ve Mecâz”konulu tez çalışmamız, giriş ve sonuç hariç üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırmamızın konusu, önemi, amacı ve kaynakları hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde hakîkat, mecâz ve kinaye konuları üzerinde durulmuş, ayrıca mecâz bahsi içerisinde yer alan mecâz-ı aklî, mecâz-ı lugavî, mecâz-ı mürsel ve istiare konuları incelenmiştir. İkinci bölümde Hz. Dâvûd ve Hz. Süleyman'ın hayatı belli başlıklar altında anlatılmıştır. Üçüncü bölümde ise Hz. Dâvûd ve Hz. Süleyman ile ilgili ayetler, hakikî ve mecâzî anlatım çerçevesinde incelenmiştir. Sonuç bölümünde ise tezimizle ilgili vardığımız sonuçlar özetlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This present study, which is about the relativism and symbolism in the Quran verses related to Prophet David and Prophet Solomon, consists of three main parts except for the introduction and conclusion. In the introduction part, the topic of our study, its importance, aim, and the sources are mentioned. In the first part, relative and symbolic expression, the types of symbolism and related words are defined. In the second part, the lives of Prophet David and Prophet Solomon are narrated under certain headlines. As for the third part, the verses from the Quran about those prophets are examined in terms of relativism and symbolism. The results of our thesis are summarized in the conclusion part.