Yeni dini hareketlerin üye kazanma yöntemleri
Recruiting methods of new religious movements
- Tez No: 447572
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SÜLEYMAN TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Yeni Dini Hareketler, misyonerlik, üye kazanma, beyin yıkama, New Religious Movements, missionary, recruitment, brainwashing
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Yeni dini hareket (YDH)ler, özellikle 1960'lı yıllardan sonra ortaya çıkan ve kısa sürede yaygınlaşan bir olgudur. YDH'lerin hızla üye kazanmaları ve elde ettikleri üyelerin hayatlarında mutlak hâkimiyet kurmaları araştırmacılar için ilgi çekici konulardan biri olmuştur. Dolandırıcılık, cinsel istismar, cinayet ve toplu intihar gibi olumsuz konularla gündeme gelen bu hareketler ortaya çıktıkları andan itibaren kamuoyunun ve medyanın dikkatlerini üzerine çekmiştir. Zamanla YDH'lerin beyin yıkama teknikleri kullanarak insanları manipüle ettikleri ve gruplarına kazandırdıkları iddia edilmiş ve hatta çocuklarını bu hareketlere kaptıran ailelerin şikâyetleri üzerine birtakım davalar açılmış ve antikült hareketleri ortaya çıkmıştır. Bütün bu gelişmeler, bu hareketlerin nasıl üye kazandıkları ve kazandıkları üyeleri nasıl elde tuttuklarının araştırılmasını önemli hale getirmiştir. Bu noktadan hareketle bu çalışmada YDH'lerin uygulamaya koymuş oldukları temel yöntemler örnekler üzerinden tespit edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
New religious movements (NRMs), especially after the 1960s, is an emerging phenomenon that was widespread in a short time. Rapidly gaining new members and establishing absolute authority on the life of new members is subject to considerable debate for the researchers. From the moment they emerged, they have been recognized and attracted public and media attention by negative issues such as fraud, sexual abuse, murder and mass suicide. Over time, it has been claimed that the NRMs have brought people by manipulating their factions using brainwashing techniques and even based on the the complaints of the parents of the children that are in these movements, the NRMs were sued and caused emerging anticult movements. As a result of all these developments it has become important to investigate how NRMs recruiting new members and keeping them in the movements. From this point forth, it has attempted to identify through the basic methods applied by NRMs in this study by using examples.