Avrupa Birliği'nin değişen göç politikalarının sığınma hakkı kapsamında değerlendirilmesi
The evaluation of the changing migration policies of European Union in context of right of asylum
  1. Tez No: 447646
  2. Yazar: ADEM AKGÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BETÜL ÇOTUKSÖKEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, göç, sığınmacı, insan hakları ve sığınma hakkı, European Union, immigration, asylum seekers, human rights and right of asylum
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnsan Hakları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
En eski tarihlerinden beri daha iyi bir yaşam ve hayatta kalma endişesi nedeniyle insanlar ülkelerini gönüllü veya zorunlu olarak terk etmişlerdir. Avrupalılar sömürge ülkelerine göç etmişler ve milyonlarca insanı Avrupa'ya getirmişlerdir. 20. yüzyılda yaşanan savaşlar sonucunda Avrupa ülkeleri büyük yıkımlara uğramıştır. Avrupa ülkeleri yeniden kalkınmak için komşu ülkelerinden başlayarak göçmen kabul etmeye başlamıştır. Ardından sömürge devletlerinin bağımsızlıklarını ilan etmesiyle birlikte yeni göç dalgaları meydana gelmiştir. Ayrıca söz konusu savaşlar nedeniyle milyonlarca insan sığınma aramak için göç etmek zorunda kalmıştır. 1951 yılında Cenevre'de imzalanan Mültecilerin Hukuki Durumuna Dair Sözleşme ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin kurulması, mülteciler için çok büyük bir öneme sahiptir. Avrupa ülkelerinin göçmenlere karşı olumlu yaklaşımları, 1973 yılında yaşanan petrol krizinden sonra tersine dönmüş ve Avrupa ülkeleri katı bir tutum içerisine girmiştir. Bu durum sığınmacıları da olumsuz yönde etkilemiş ve Avrupa'nın kapıları sığınmacılara kapanmaya başlamıştır. Son yıllarda yaşanan savaşlar ve iç karışıklıklar nedeniyle milyonlarca insan sığınma aramaktadır. Avrupa Birliği ülkeleri iç sınırları kaldırmış ancak dış sınırlarını kuvvetlendiren politikalar izleyerek sığınmacıları kendi sınırlarından uzakta tutmaya çalışmaktadır. Avrupa Birliği ülkelerinin göç ve sığınma konusundaki katı politikaları neticesinde, sığınmacılar yasadışı ve tehlikeli yolculukları göze alarak Avrupa'ya ulaşmaya çalışmaktadır. Bu tehlikeli yolculuklar esnasında binlerce insan hayatını kaybetmiştir. Avrupa Birliği ülkeleri, temel insan haklarından biri olan sığınma hakkının tanınmasından çeşitli nedenlerle imtina etmekte ve insan hakları konusunda kendilerinden bekleneni yapmamaktadır. Bu durum Avrupa Birliğinin insan haklarına bakış açısının değiştiğini ve önceliğini güvenliğe verdiğini açıkça ortaya koymaktadır. Bu çalışmada, Avrupa Birliğinin değişen göç politikalarının sığınma hakkını nasıl etkilediği ortaya koyulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
People have left their country voluntarily or compulsorily because of better life and survival concerns since the ancient time. Europeans have immigrated to colony countries and they brought to the millions of people from these colony countries to Europe. European countries suffered from massive destruction as a result of the wars in the 20th century. European countries have begun accepting immigrants by starting from the neighboring countries for the re-development. Afterwards, a new wave of migration has occurred with the declaration of independence of the colonial states. And also because of these wars, millions of people were forced to migrate to seek asylum. The Convention Relating to the Status of Refugees signed in Geneva in 1951 and the establishment of the United Nations High Commissioner for Refugees has a great importance for refugees. Positive attitudes of European countries towards immigrants reversed after the oil crisis in 1973 and European countries have entered into a rigid attitude. This situation effected asylum seekers as well and the doors of Europe began to close for the asylum seekers. Millions of people have been seeking asylum due to war and internal turmoil in recent years. European Union countries have abolished internal borders but have been trying to keep away asylum seekers from their borders by following policies that strengthen external borders. As a result of strict policies on migration and asylum of the European Union countries, asylum seekers are trying to reach Europe to risk illegal and dangerous trips. Thousands of people have lost their lifes during this dangerous trips. European Union countries refrain from the recognition of right of asylum that one of the fundamental human rights because of various reasons and they are not doing expected thing about human rights. This case clearly shows that European Union has changed the perspective of human rights and gave priority to the security. This study has tried to figure out how affects changing migration policy of the European Unions to the right of asylum.