Avrupa Birliği sığınma politikası ve Türkiye'nin sığınma politikasına etkisi
European Union asylum policy and its impact on Turkey's asylum policy
- Tez No: 588431
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜHAL ŞEMŞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Avrupa Birliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Ekonomik bütünleşme temelinde kurulan Avrupa Birliği, düzensiz göç hareketleri karşısında sınırlarını korumak için aşamalı olarak siyasal bütünleşme yoluna gitmiş ve daha korunaklı bir yapı kurmak adına ortak göç politikası oluşturmaya çalışmıştır. Ancak bu çabalar 1990'lara kadar çok etkili olamamıştır. Dublin Sözleşmesi ve Amsterdam Antlaşması ile ortak göç politikası oluşturulması noktasında bir ivme yakalamaya çalışılmasına rağmen sığınma talepleri karşısında üye ülkelerin inisiyatif kullanmaları ve değerlendirmenin ilk başvurulan ülke tarafından yapılması, ortak bir sistem oluşturulmasında yetersiz olunduğunu göstermektedir. 1999 Helsinki Zirve Kararında Türkiye'nin AB'ye aday ülke olduğunun açıklanmasıyla birlikte göç ve mülteci konuları önem kazanmıştır. 2001 tarihli Katılım Ortaklığı Belgesi'yle de göç alanında Türkiye'den beklenen uyum çerçevesi açıklanmıştır. Süreç içinde siyasal konjonktürde yaşanan dalgalanmalar, özellikle 2011 yılından itibaren Suriye'de ortaya çıkan iç karışıklık sonucu güvenli yerler arama ihtiyacı, insanları kitleler halinde uluslararası koruma talebinde bulunmaya itmiştir. Bu yoğun göç dalgası karşısında ise AB, siyasal çatışmaların yaşandığı bölgelere Türkiye gibi yakın olan ülkelerle göç yönetimi konusunda işbirliğine yönelmiştir. Bu bağlamda Türkiye'de artan sığınmacı ve geçici koruma statüsündeki kişilerin varlığı mevcut Türk göç politikasını ve göç yönetim biçimlerini daha fazla etkilemeye başlamıştır. Adaylık sürecinde bir ülke olarak Türkiye göç ve sığınma konularındaki mevzuatını Avrupa Birliği ile uyumlaştırma çalışmalarına devam etmektedir. Sonuç olarak, Avrupa Birliği - Türkiye ilişkilerinin yapısını anlamada göç olgusu önemli bir unsurdur. Çalışmada literatür ve mevzuat taraması yapılarak tarihsel süreç içinde değişen göç politikaları ve göç yönetimindeki yeniden yapılanmalar ele alınarak AB sığınma politikasının Türkiye'ye etkileri ölçülmeye çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
The European Union, which was founded on the basis of economic integration, has progressed gradually towards political integration with the aim of protecting its borders against irregular migration movements and tried to form a common migration policy in order to establish a more protected structure. However, these efforts were not effective until the 1990s. Despite the efforts taken to accelerate the establishment of common migration policy with the Dublin Convention and the Treaty of Amsterdam, the use of initiatives by the Member States in response to asylum requests and the fact that the first country from which asylum was requested carries out the assessment shows that it is not sufficient to create a common system. Migration and refugee issues have gained importance since the date Turkey was declared as a candidate country for EU membership at the Helsinki Summit in 1999. Also, the compliance framework which determines Turkey's responsibilities in the field of migration was declared by the Accession Partnership Document in 2001. The fluctuations in the political conjuncture throughout the process, especially as a result of the internal turmoil that has emerged in Syria since 2011, have led people to seek international protection in masses. In the face of this massive influx of immigrants, the EU has focused on cooperation in migration management with countries such as Turkey which is close to political conflict areas. In this context, the increasing number of people that are under temporary protection and asylum seekers has begun to further influence the existing migration policy and migration management patterns of Turkey. As a country in the accession process, Turkey keeps on harmonizing its laws on migration and asylum with the European Union. As a result, the phenomenon of migration is an important factor for understanding the structure of EU-Turkey relations. In this study, changing migration policies and reconstruction of migration management in the historical process were evaluated, and the effects of the EU Asylum Policy to Turkey were measured via literature and legislation review.
Benzer Tezler
- Humanitarian assistance policies of the European Union towards syrian refugees in Turkey
Avrupa Birliği'nin Türkiye'deki Suriyeli mültecilere yönelik insani yardım politikaları
CANSU ÇELİKER
Yüksek Lisans
İngilizce
2018
Siyasal BilimlerOrta Doğu Teknik ÜniversitesiSiyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. BAŞAK KALE LACK
- Implications of the principle of solidarity in EU asylum policy on effective judicial protection of individuals
Avrupa Birliği iltica politikasında dayanışma ilkesinin bireylerin etkili yargısal korunmasına etkileri
ZAHİDE NUR POLAT
Yüksek Lisans
İngilizce
2024
HukukMarmara ÜniversitesiAvrupa Birliği Hukuku Ana Bilim Dalı
PROF. DR. MUSTAFA TAYYAR KARAYİĞİT
DOÇ. DR. TOLGA CANDAN
- Avrupa Birliği'nde bilgi kayıt sistemlerinin göç yönetimi üzerindeki etkisi
The effect of information systems on migration management in European Union
FATMA JALE YILMAZ
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
Siyasal Bilimlerİstanbul ÜniversitesiAvrupa Birliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. YEŞER YEŞİM ÖZER YÜRÜR
- Ekonomik büyüme ve göç: AB ve Türkiye arasındaki göç sorunu kapsamında göçün Türkiye'nin ekonomisine etkileri
Economic growth and migration: The influences of migration on Turkish economy in the scope of migration issue between the EU and Turkey
ERVA FERYAL KIVRAK
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
EkonomiMarmara ÜniversitesiAvrupa Birliği İktisadı Ana Bilim Dalı
PROF. DR. MUZAFFER DARTAN
- The irregular migration crisis in the mediterranean and its impact on Turkey – EU relations
Akdeniz'de düzensiz göç krizi ve Türkiye - AB ilişkilerine etkisi
MERVE AYTAÇ
Yüksek Lisans
İngilizce
2018
Uluslararası İlişkilerHacettepe ÜniversitesiUluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ ESENGÜL AYAZ AVAN