İstanbul'un iki farklı bölgesinde gençlerin sosyal sapma ve şiddet olguları çerçevesinde değerlendirilmesi
The analysis of youngsters from two different districts in istanbul within the frame of social deviation and violent act
- Tez No: 447655
- Danışmanlar: PROF. DR. NURGÜN OKTİK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: sosyal değiĢme, sosyal sapma, Ģiddet, gençlik, Social change, Social deviance, Violence, The Youth
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 305
Özet
“İstanbul'un İki Farklı Bölgesinde Gençlerin Sosyal Sapma ve Şiddet Olguları Çerçevesinde Değerlendirilmesi”adlı bu çalışmada, gençlerin sapma ve şiddet davranışlarının sosyolojik bakış açısıyla incelenerek ilgili literatüre katkı sağlamak hedeflenmektedir. Ekonomik ve kültürel sermayeleri farklı olan İstanbul'un Sultangazi ve Kadıköy ilçelerindeki gençlerin sapma ve şiddet davranışlarında etkili olduğu düşünülen aile, arkadaş çevresi, yaşadıkları mahalle ve eğitim gördükleri okulun sapma ve şiddet davranışlarını onaylama ve bunları gösterme sıklığı arasında farklılaşma bulunup bulunmadığı bu araştırmada incelenmiştir. Araştırma kapsamında Sultangazi ilçesinin Yunus Emre Mahallesi ile Kadıköy İlçesinin Fenerbahçe ve Caddebostan Mahallelerindeki 15-24 yaş arası 730 kişilik örneklem grubuna anket uygulanarak sonuçları değerlendirilmiştir. Araştırma verilerinin analizinde Frekans, Yüzde Dağılımı, Aritmetik Ortalama ve Standart Sapma hesaplamaları kullanılmış olup diğer yandan t testi, ANOVA ve Ki Kare testi kullanılmıştır. Bunların yanısıra her iki bölgedeki gençler ile derinlemesine mülakatlar ve odak grup görüşmeleri yapılarak anket bulguları ile birlikte tartışılmıştır. Son dönemlerde, özellikle gençlerde, hızla artan şiddet ve sapma sayıları ile birlikte ön plana çıkan aile, okul ve arkadaş çevresi, medya ve yaşanılan bölgenin etkilerini araştırmak bu tezin temel eksenini oluşturmaktadır. Bu tezin amacı üç başlık altında değerlendirilebilir. Birinci amaç, sosyal değişmenin normlar üzerindeki yarattığı durumun bireyler üzerindeki etkisi, ikinci olarak hızlı değişim ile birlikte doğrusal olarak sapmanın dağılımında anlamlı birlikteliklerin belirlenmesine yönelik sonuçlar elde etmek ve son olarak sosyal değişmenin sapma üzerindeki etkisi bağlamında ekonomik, sosyal ve kültürel sermayesi farklı ve mekânsal olarak da farklı bölgelerde yaşayan gençlerin sosyolojik perspektiften değerlendirilerek sapmanın şeklini ve sapmaya neden olan faktörleri ortaya koymak ve sonuçları itibariyle toplumsal bir sorun olan sapma ve şiddetin nasıl önlenebileceği konusunda önerilerde bulunmaktır. Araştırmanın temel bulgusu; sapmanın gençliğin konumu ve hızlı değişimiyle birlikte kaçınılmaz görünürken, sapmanın suça eğilimi çok değişkenli bir gerçeklik olarak kabul edilebilir. Sapma ve şiddete yönelimde gençlerin ailesi, sosyal çevresi ya da Bourdieu'nun vurguladığı gibi habitusunun etkisi büyüktür.
Özet (Çeviri)
In the thesis named (the analysis of youngsters from two different districts in Istanbul within the frame of social deviation and violent act), the deviation and violent acts amongst young people are studied and it is aimed at contributing to the related literature. In this study, the factors such as family, friends, the districts in which they live and the school at which they are educated are thought to have been influential in the violent acts and deviation among youngsters from Sultangazi and Kadikoy districts with varied economical and cultural principals, and the way their violent acts and deviation are approved, the frequency to display them are analyzed as well as whether there is any differentiation between these two has been studied. Within the context of the study, a questionnaire has been conducted to a sample group of 730 people between the ages of 15-24 and living in Yunus Emre District of Sultangazi County and Fenerbahce and Caddebostan districts of Kadikoy County and the results have been evaluated. In the analysis of the research, Frequency, Percentage Distribution, Arithmetic Mean and Standard Deviation calculations have been used and T Test, ANOVA, Chi Square Test have been considered as well. Besides, the debates and deep focus group interviews between the youngsters living in the mentioned two districts have been made and the findings have been discussed with the survey results. The main axis of the study is to investigate the effect of the prominent factors such as family, school, friends, media and the district lived in through the rapidly increasing violence and the number of deviation among especially youngsters recently. The aim of the study can be evaluated under three headings. Firstly, the effect of the social change on the norms over individuals. Secondly, to be able to obtain the results, along with the rapid change, in distribution of the deviation linearly towards the meaningful associations. Lastly, in the context of the social change on deviation by evaluating the youngsters from various districts with different social, economical and cultural backgrounds and in a social perspective to determine the factors causing the deviation and the type of the deviation and make suggestions on how to prevent the social issues such as the violence and deviation. The main finding of the study, while the deviation seems to be inevitable by the structure of the youngsters and the rapid change, the crime tendency of the deviation can be accepted as a multiple variable reality. The effect of the youngsters' families, social environments or as Bourdieu emphasizes“the effect of habitus”are major.