Türkiye'deki üniversite öğrencilerinin romantik ilişkilerinde işlevsel olmayan ilişki inançları ile ilişkisel benlik tutumlarının bağlanma kuramı çerçevesinde araştırılması
Investigation of the irrational relationship beliefs in romantic relationships and relational self-construals of university students in turkey within the attachment theory
- Tez No: 447668
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZDEN BADEMCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Üniversite Öğrencileri, Bağlanma stilleri, Benlik Kurgusu, İlişki İnançları, Nüfuz Edici/Müdahaleci Romantik İlişki, University Students, Attachment Styles, Self Construal, Relationship Beliefs, İntrusive Romantic Relationships
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu araştırmada Türkiye'deki üniversite öğrencilerinin romantik ilişkilerinde; bağlanma stilleri, benlik kurguları, işlevsel olmayan ilişki inançları arasındaki ilişkiler incelenmiş ve nüfuz edici/müdahaleci (intrusive) romantik ilişkiler kapsamında ele alınmıştır. Araştırmanın örneklemi çeşitli illerden gönüllü olarak katılan 500 üniversite öğrencisinden oluşmaktadır. Her katılımcının uyguladığı İlişki Ölçekleri Anketi (İÖA), Özerklik-İlişkisellik Ölçekleri, İlişki İnançları Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizlerinde IBM SPSS 22 Paket Programı kullanılmıştır. Analizlerde ise Pearson Korelasyon Analizi, Ki Kare Bağımsızlık Testi ve İki Yönlü Varyans Analizi Kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda; yaş ve cinsiyete göre ilişki inançlarının farklılaştığı bulunmuştur. Bağlanma stilleri ve benlik türlerinin ise birbirleri ile ilişkili olduğu gözlenmiştir. Genel olarak; özerk-ilişkisel benlik, özerk benlik ve yaş ile işlevsel olmayan ilişki inançları arasında negatif yönlü bir ilişki olduğu görülmüştür. İşlevsel olmayan ilişki inançlarının ilişkisel benlik, saplantılı bağlanma ve korkulu bağlanma stili ile pozitif bir ilişki içinde olduğu görülmüştür. Güvenli bağlanan bireylerin diğer bağlanma stillerinden birine sahip bireylere kıyasla daha fazla özerk-ilişkisel benlik sahibi olduğu görülmüştür. Aynı zamanda korkulu bağlanan bireylerin diğer bağlanma stillerinden birine sahip bireylere kıyasla en az özerk-ilişkisel benliğe sahip olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this research; attachment styles, self-construals, irrational beliefs of unversity student's have been investigated within the intrusive romantic relationships. The sample of the research contained 500 university students who participated voluntarily. Every participant took Relationships Scales Questionnaire (RSQ), Autonomous-Related Scales, Relationship Beliefs Questionnaire. IBM SPSS 22 Package Program was used to analyze data. In particular; Pearson Correlation Analyze, Chi Square Test and Two-Way Anova were applied in the analysis. As a result of the research, it was found that relationship beliefs differed according to gender and age. It was observed that attachment styles and self-construals was related with each other. It was generally shown that autonomous-related self, autonomous self and age were in negative correlation with relationship beliefs. It was also seen that relationship beliefs were in positive correlation with related self, preoccupied and fearful attachment styles. It was observed that the autonomous-relational self construal scores of securily attached participants are significantly higher than preoccupied, dismissing and fearful attached participants. At the same time, it was seen that the autonomous-relational self construal scores of fearful attached participants are significantly lower than securily, preoccupied and dismissing attached participants.