Düşünümsel modernite ekseninde mahremiyetin dönüşümü: Medya perspektifinden kuşaklararası farklar
Transformation of privacy within the context of reflexive modernity: Intergeneration differences from the media perspective
  1. Tez No: 447694
  2. Yazar: DİLGE KODAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜL BATUŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Mahremiyet, düşünümsel modernite, gözetim, medya, birey, kuşaklararasılık, risk toplumu, Privacy, reflexive modernity, surveillance, media, individual, intergeneration, risk societies
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 197
Özet
Tarihsel bağlamda modernite çağdaş zamanların başlangıcı olarak kabul edilmektedir. Enformasyon toplumunun gelişimiyle modernlik düşünümsel bir boyuta doğru evrilmiştir. Bu evrim toplumsaldaki birçok katmanı değiştirmiştir. Bu değişim başta birey olmak üzere kamusal alan ve özel alanı da etkilemiş, sınırları dönüşmüştür. Düşünmsel modernite ile birlikte enformasyon toplumunun ortaya çıkışı, yeni iletişim teknolojilerinin kullanımı bireyler ve coğrafyalar arasındaki sınırları kaldırmış, paylaşım ve haberleşme küresel bir boyut kazanmıştır. Bu süreçte gözetim olgusunun öne çıkışı, sosyal paylaşım platformlarının yaygınlaşması mahremiyet olgusunu yeniden şekillendirmiş ve kendi içinde dönüştürmüştür. Günümüz enformasyon toplumunda mahremiyet kişiden kişiye göre değişmiş, kuşaklararası farklı anlam bütünlüklerine sahip olmuştur. Mahremiyet, toplumsal değişimler, medya kullanımı, küresel göstergeler, din, gözetim ve risk toplumu gibi kavramlar ekseninde farklı kuşaklarda farklı anlamlar bulan bir olgu haline gelmiştir.
Özet (Çeviri)
Modernity is admitted as beginning of modern times in historical context. Modernity has evolved to a reflexive dimension along with development of information society. This evolution changes a lot of layers in society. This changing influences notably individual and also public sphere and private sphere, and borders have transformed. Showing up of information society with reflexive modernity, use of new information technologies have removed borders between individuals and geographies and sharing and communications take on dimensions. In this process, coming to the forefront of surveillance fact, proliferation of social sharing platforms have reconfigured privacy phenomenon and transformed in itself. Privacy has varied from person to person and has different content integrities of intergeneration in information society of modern-days. As a phenomenon, privacy has become a different meaning in different generations' axis of such as social upheavals, media consumption, global pointers, religion and surveillance.