Yönetişim yaklaşımı ve yerel yönetimler üzerinde uygulanabilirliği: Amasya Belediyesi örneği
The governance approach and its applicability to the local administrations: The case of Amasya Municipality
- Tez No: 447718
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA FİŞNE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Yönetişim, Yerelleşme, Yerel Yönetim, Sivil Toplum, Özel Sektör, Governance, Decentralization, Local Administration, Civil Society, Private Sector
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Kamuda etkin, şeffaf ve denetime açık bir yapı ile karar alma süreçlerine vatandaşların, özel sektörün ve sivil toplumun da dahil edildiği, kamu kurumları arasında etkileşimin arttığı bir model ortaya koyan yönetişim yaklaşımı son döneme damgasını vurmuştur. Bunun yanında küreselleşme, postfordist temelli üretim yapısı ve ulus devletlerin dönüşüm süreci ile birlikte yerelleşme dalgası yerel yönetimlerin önemini artırmıştır. Bu noktada yönetişim yaklaşımının yerel yönetim birimlerinde uygulanabilirliğinin ne durumda olduğu sorusu akla gelmektedir. Bu soruya cevap vermek amacıyla bu çalışmada, yönetişim yaklaşımının ne olduğuna ve yerel yönetimler üzerindeki etkisine değinilerek, yerel yönetimlerin sivil toplum örgütleri ve özel sektör temsilcileriyle ilişkileri incelenmiştir. Bu kapsamda alan araştırması için Amasya Belediyesi örneği seçilmiş olup, Amasya Belediyesi üzerinden belediye temsilcileri, sivil toplum örgütü ve özel sektör temsilcilerinin katıldıkları anket çalışmasına verilen cevaplar analiz edilmiştir. Yönetişimin yerel yönetimlerde uygulanmasının, yönetişimin bütün paydaşları tarafından istenmesine ve yerel sorunlar üzerinde çözüm getireceğinin düşünülmesine rağmen, yönetişim uygulamalarının henüz istenilen düzeyde olmadığı görülmüştür. Bununla birlikte belediye, özel sektör ve sivil toplum temsilcilerinin bu ilgi ve istekleri sayesinde, aralarında iş birliği ve iletişimi artıracak mekanizmaların geliştirilmesiyle yönetişimin yerel yönetimler üzerinde uygulanabilirliğinin artacağı vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The governance approach that has revealed a model in which citizens, private sector and non-governmental organizations are included in the decision making process through its effective, transparent and auditable structure in public and by which interaction has increased among the public institutions has left its mark on the recent period. Moreover, globalization, post-fordist based production structure and transformation process of the nation-states with the wave of decentralization have increased the importance of the local administrations. At this point, the question of how the applicability of governance approach is in the local administration units comes to mind. In order to answer this question, the relations of local administrations between private sector representatives and civil society organizations are examined by referring what the governance approach is and what the effects of this approach are on the local administrations in this study. Within this framework, the case of Amasya Municipality was chosen for the field research, and responses to the survey in which representatives of the municipality, non-governmental organizations and private sectors were participated were analyzed. Even though all stakeholders are enthusiastic about implementing governance in the local administrations and consider that it could be a solution for local problems, it is observed that the governance applications have not been at the desired level yet. However, it is emphasized that applicability of the governance on the local administrations will increase thanks to the interest and willingness of the representatives of private sector, civil society and the municipality with the development of mechanisms to increase cooperation and communication among them.