KOBİ'lere yönelik devlet desteklerinden faydalanma ve memnuniyet algısı: Afyonkarahisar'da bir uygulama
The sence of satisfaction and utilization from the governmental assistance for to SMEs: In case of Afyonkarahisar
  1. Tez No: 447719
  2. Yazar: GÖZDE SEREZLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TUĞRUL KANDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: KOBİ, KOBİ'lerin Temel Problemleri, Devlet Destekleri, SME, Main Problems of SMEs, Governmental Assistance
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu çalışmanın temel amacına yönelik ilk adım; KOBİ'lerin, ülkemizdeki mevcut durumuna, önemine ve günümüzde karşılaştıkları temel problemlerin tespitine yönelik bilgi vermektir. Bu kapsamda ikinci adım; Afyonkarahisar'da faaliyet gösteren KOBİ'lerin karşılaştıkları temel problemler belirlenerek, kendilerine yönelik sunulan devlet destekleri hakkında ne derece bilgi sahibi olduklarını, bu desteklerden faydalanma durumlarını, faydalanma söz konusu ise memnuniyet düzeylerini ve faydalanmadıkları destekler için faydalanmama nedenlerini tespit etmektir. Bu amaçla, konuyla bağlantılı bir anket formu düzenlenmiş ve Afyonkarahisar Merkez'de faaliyet gösteren 99 KOBİ'nin yönetici ya da işletme sahibine bire bir olarak bu anket soruları yöneltilmiştir. Yapılan analizler sonucunda, Afyonkarahisar'da faaliyet gösteren KOBİ'lerin; en sık karşılaştıkları problemin nitelikli eleman istihdam edememe olduğu, destek programları hakkındaki bilgi düzeylerinin yetersiz ve desteklerden faydalanma durumlarının düşük olduğu, faydalanmama nedenlerinin çoğunlukla destek tanıtımlarındaki eksikliklerden, destek başvuru sürecindeki karmaşıklıktan ve bürokratik engellerden kaynaklandığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The first step for the purpose of this study; information is to give with respect to the current situation and importance of, and determination of main problems faced by SME's in our country. Second step is to determine the main problems faced by SME's operating in Afyonkarahisar and to what extent they have information about governmental assistance, whether they take advantage of them and, if they do, their level of satisfaction and the reasons why they do not use these assistance. For this purpose, a questionnaire linked to this subject was designed and carried out one-to-one with managers and owners of 99 SME's operating in Afyonkarahisar Center. According to the analyses conducted, of SME's operating in Afyonkarahisar; the problems most frequently faced my SME'S were found to be the inability to employ qualified staff, insufficient information level with respect to the funding programs and utilization of programs at a low level, mostly the reasons of non-utilization are inadequacies in the promotions of assistance, complexity in the process of application for the assistance and the bureaucratic barriers.