1950-1960 yıllarında Bursa
Bursa between 1950 and 1960
- Tez No: 447744
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, Türk İnkılap Tarihi, History, History of Turkish Revolution
- Anahtar Kelimeler: Bursa, Demokrat Parti, Bursa, Democratic Party
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 284
Özet
ERGİN Bekir. 1950-1960 Yıllarında Bursa, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2016. Türkiye'de, ikinci Dünya Savaşı'ndan sonra çok partili hayata geçiş gerçekleşmiştir. Ardından iktidar değişikliği yaşanmış, Türk siyasi tarihinde yeni bir dönem başlamıştır. İktidar değişikliği ile beraber toplumsal yaşamda önemli gelişmeler meydana gelmiştir. Bu gelişmelerin Bursa'ya yansımaları incelenmiştir. Tez girişten sonra üç bölümden oluşmaktadır. Giriş'te yapılan çalışma hakkında genel bilgi verilmiş, araştırmanın yöntemi ve planı üzerinde durulmuştur. Konuya ilişkin, önceki dönemlerde yapılmış çeşitli çalışmaların neler olduğu belirtilmiştir. Birinci Bölümde, Bursa'nın tarihçesi ve nüfus özellikleri ele alınmış, tarihi süreç içerisinde şehre gelen göçler incelenmiştir. Ayrıca, 1950-1951 yılında Bulgaristan‟dan gelen göçlerden şehrin nasıl etkilendiği, gelen göçmenlere ne gibi tedbir alındığı ve şehirde yaşayan halkın bu gelen göçmenlere karşı tavır ve davranışları üzerinde durulmuştur. İkinci Bölümde, Bursa'nın sosyo-kültürel ve ekonomik yapısı adı altında, eğitim, ulaşım, sağlık, basın, sanayi, tarım alanındaki gelişmeler ele alınmıştır. Ayrıca, şehirde bulunan sivil toplum kuruluşları ve bu kuruluşların faaliyetleri incelenmiştir. Üçüncü Bölümde ise, dönemi daha iyi anlamak maksadıyla Türkiye'de yapılan seçimlerin Bursa'ya yansıması üzerinde durulmuştur. Ayrıca, partilerin şehirdeki teşkilatlanması ele alınmış ve dönemin Bursa milletvekilleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In Turkey, after the Second World War, transition to multi-party system took place. Following that change of power occurred, a new era in Turkish political history began. Significant changes in the social life occurred with the development of power. The reflection of this development in Bursa was examined. The thesis consists of three sections after the introduction. In introduction, general information about the study is given, method and plan of the research are focused. Various studies done in previous periods relating to the subject were stated. In the first section, history and population characteristics of Bursa was discussed, migration to the city in the historical process was investigated. Also, how the city was affected from the migration from Bulgaria in 1950-1951, what kind of measures were taken for the immigrants and attitudes and behavior of the people living in the city towards these immigrants were focused. In the second section, under the heading of socio-cultural and economic structure of Bursa, developments in the field of education, transportation, health care, media, industry, agriculture were discussed. In addition, nongovernmental organizations and the activities of these organizations in the city were investigated. In the third chapter, in order to better understand the period reflection of the elections in Turkey to Bursa were focused. In addition, organization of the parties was dealt with and Bursa representatives of the period were examined.