Doğu Türkistan sorununun siyasal ve hukuksal boyutları ve uluslararası yansımaları
Political and legal dimensions of East Turkestan question and its international reflections
- Tez No: 447760
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET DALAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Doğu Türkistan Sorunu, Çin'in İç politikası, Çin'in Dış politikası, Ayrımcılık, İnsan Hakları İhlali, Sorunun Uluslararası Etkileri, East Turkestan Question, Internal Policy of China, Foreign Policy of China, Discrimination, Violation of Human Rights, International Effects of the Question
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 252
Özet
Çin'in özerk bölgelerinden biri olan Doğu Türkistan, jeopolitik, jeostratejik, jeoekonomik başta olmak üzere pek çok bakımdan önemli bir bölgedir. Çin kontrolünde olan Doğu Türkistan halkı baskı ve yasaklayıcı politikalar altında yaşamlarını sürdürmektedirler. Bu yüzden halk zaman zaman ayaklanmakta ve iç istikrarsızlıklar oluşmakta, ayaklanmaların Çin tarafından sert bir şekilde bastırılması radikal unsurları ön plana çıkarmakta diğer taraftan Çin de bu uygulamalar sonucu uluslararası toplum tarafından eleştirilmektedir. Doğu Türkistan halkı, Doğu Türkistan'ın kendi anavatanları olduğunu ezelden beri burada Türk devlet ve topluluklarının yaşadığını ileri sürmekte ve topraklarının Çin tarafından işgale uğradığını belirtmekteyken, Çin ise Doğu Türkistan'ın Çin ülkesel bütünlüğünün bir parçası olduğunu ileri sürmektedir. Yani Doğu Türkistan halkı anavatanlarında Çin işgaline karşı bağımsızlık mücadelesi verdiklerini düşünürken, Çin ise toprak bütünlüğünü korumayı amaçladığını düşünmekte ve bu yüzden bu sorunu terörle mücadele sorunu olarak yansıtmaktadır. Bu tezin amacı, Doğu Türkistan Sorunu'nun Çin açısından taşıdığı önemi ele almak ve Çin'in burada uyguladığı insan hakları ihlallerini uluslararası hukuk bağlamında incelemektir.
Özet (Çeviri)
East Turkestan, one of the autonomous regions in china, is an important region in many ways, in particular geopolitical and geostrategic aspects. East Turkestan people have been living under repressive and prohibitive policies of China. Therefore, the people of east turkistan have revolted against china time to time and these uprisings created unstability in the country have brought radical elements in the foreground. While People of East Turkestan suggests that this land is their homeland and the Turkish states and communities have lived here since the begining of the history and China occupied their homeland, China accept that East Turkestan is part of the territorial integrity of China. In the other words, while East Turkistan people think that they struggle for independence in their homeland, Chinese autorities think that they purpose to protect territorial integrity of China and approach this problem as fight against terrorism.This thesis aims to discuss the importance of the East Turkestan issue for China and analyze human rights violations which is committed by China in the context of international law.