İç müşteri memnuniyetini etkileyen faktörler ve çimento sektöründe bir uygulama
The factors which affect on the internal customer satisfaction and an application on cement sector
  1. Tez No: 447770
  2. Yazar: MEHTAP DOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RUZİYE COP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Müşteri, Müşteri Memnuniyeti, Müşteri Bağlılığı, Dış Müşteri, İç Müşteri, Customer, Customer Satisfaction, Customer Loyalty, Outer Customer, Internal Customer
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu çalışmanın temel amacı iç müşteri memnuniyetini etkileyen faktörlerin neler olduğunun belirlenmesidir. Çalışmada veri toplama aracı olarak 129 çalışana anket uygulaması yapılmıştır. Ankette kişisel bilgi formu ile 44 maddeden oluşan iç müşteri memnuniyeti ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS programında analiz edilmiştir. Öncelikle oluşturulan ölçeğin kaç faktörden oluştuğunu belirleyebilmek için faktör analizi yapılmış, 44 maddenin ilk 7 maddesi çalışanın işten memnuniyeti olarak ayrıca değerlendirilmiş, kalan 37 madde kendi içinde değerlendirilmiş ve bu 37 madde 8 faktör olarak analize devam edilmiştir. Demografik değişkenlerin frekans tabloları verilmiş ve beyaz ve mavi yakalı çalışanlara göre ölçekteki her ifade ile arasındaki ilişkiyi belirlemek için Bağımsız Gruplar t-Testi uygulanmış ve iç müşteri memnuniyeti alt boyutları ve iç müşteri memnuniyeti ile çalışanın işten memnuniyeti arasındaki ilişkiyi test etmek için korelasyon analizi uygulanmıştır. Sonuç olarak iç müşteri memnuniyeti alt boyutları ve iç müşteri memnuniyeti ile çalışanın işten memnuniyeti arasındaki ilişkiye bakıldığında; iç müşteri memnuniyeti alt boyutlarından motivasyon ve iç müşteri memnuniyeti ile çalışanın işten memnuniyeti arasında pozitif yönde zayıf düzeyde ilişki olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The goal of this study is to determine the factors which affect on the internal customer satisfaction. A questionnaire has been applied on 129 workers. In the questionnaire internal customer satisfaction scale has been used which has 44 articles. The gained information has been analyzed on SPSS statistics program. Firstly, the factor analyze has done to understand how many factors does the scale has. The results showed that the 7 articles of 44 are been used to understand the workers' satisfaction. The other 37 factors have also been analyzed and the other 8 ones have been separated. The frequency tables have been given about the demographic variances and the T-test have been applied to determine the relationship of the demographic variations. A correlation analyze has also been applied to understand the inner customer satisfaction's sub materials and the relationship of them. The relationship of the customer satisfaction and the internal relationship, the results have showed that there is a positive but weak relationship between the motivation and the internal customer satisfaction.