Zihinsel engelli çocuğa sahip ailelerin sosyal sorunları ve beklentileri: Düzce-Yığılca örneği
Expectations and social problems of families with intellectually disabled children: Sample of Düzce-Yığılca
- Tez No: 447776
- Danışmanlar: PROF. DR. YAHYA MUSTAFA KESKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Zihinsel Engellilik, Zihinsel Engelli Aile, Sosyal Problemler, Sosyal Politika, Kır Sosyolojisi, Intellectually disability, Intellectually disabled family, Social Problems, Social Politic, Rural Sociology
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Zihinsel Engellilik toplumda önemli bir konu olmakla birlikte, zihinsel engelli çocuk sahibi aileler için ciddi sosyal, ekonomik ve kültürel problemleri de beraberinde getirmektedir. Zihinsel engelli çocuk sahibi aileler, normal gelişim gösteren bir aileye kıyasla daha fazla bakım ve tedavi masrafları yüklenmekte, çocuklarına ayırdıkları zaman ve göstermek oldukları ilgi açısından da kendilerine, sosyal ve kültürel gelişimlerine yeterince zaman ayıramamaktadırlar. Ayrıca zihinsel engelli çocuğa sahip aileler, çocuklarının sahip olduğu zihinsel engellilik açısından, toplumsal olarak çevrelerinden, dışlanma, damgalanma gibi bazı olumsuz yaklaşım ve tutumlara maruz kalmakta, bu yaklaşımlardan ötürü yaşamları önemli derecede etkilenmektedir. Diğer taraftan zihinsel engelli aileler Devlet tarafından sağlanan yardımları önemli görmekte fakat yeterli olmadığını düşünmekte ve zihinsel engelli çocukları için bazı endişeler taşımaktadırlar. Bu endişeler özellikle zihinsel engelli çocukları için, kendi ölümlerinden sonra oluşabilecek olası ekonomik ve sosyal bakım ihtiyaçları üzerinde yoğunlaşmaktadır. Bu araştırmanın amacı Düzce'nin Yığılca ilçesinde bulunan, zihinsel engelli çocuklara sahip ailelerin sosyal sorunları ve beklentilerini belirlemeye çalışmaktır. Bu araştırma zihinsel engelli ailelerin sorunları ve beklentilerini, engele uyum süreci, sosyal destek ve ilişkiler, engelli (sosyal) politikaları, beklentiler ve öneriler şeklinde dört kategoride ele almıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Düzce'nin Yığılca ilçesinde bulunan bir rehabilitasyon merkezinde eğitime devam eden zihinsel engelli çocuklar ve bu çocukların aileleri oluştururken, araştırmanın örneklemini ise bu rehabilitasyon merkezine kayıtlı 20 zihinsel engelli çocuk ailesi (anne veya baba ve birinci dereceden akraba olarak bir zihinsel engelli çocuk yakını) ile yapılan yüz-yüze derinlemesine mülakatlar oluşturmuştur.
Özet (Çeviri)
In society, Intellectual disability is not only important issue and but also important social, economical and cultural problems for families with intellectually disabled children, When families with intellectually disabled children are compared with normal families, they have more medicial treatment and care expenditures than normal families and also these families don't have enough time for themselves and their social, cultural developments because they lose time in terms of their intellectually disabled childrens. In addition, families with intellectually disabled children expose to some negative approaches and attitudies as discrimination and stigma from their social surroundings so their life are affected as important. In other aspect, they think that Government aids are important but not enough. Furthermore, these families worry about their intellectually disabled childrens because of the fact that they generally think that after end of their life, their intellectually disabled children can have economical needs, social care and social supports. The aim of this thesis is to analyze social problems and expectations of families with intellectually disabled children in Yıgılca of Duzce. This research deals with families social problems and expectations in four categories as the process of adaptation to disability, social support and relations, disability (social) politics, expectations and suggestions. Study group of this research consist of intellectually disabled children who continue education and their families in a rehabilitation Office in Yıgılca of Duzce. The sample of the research consists of 20 families (18 mother or father and a grand father and a grand mother who are first – degree relatives) of intellectually disabled children's who are interviewed as the deeply.