Toplumsal dışlanma ve Müslüman kimliği ilişkisi: İstanbul Esenler örneği
The relationship between social exclusion and Muslim identity: iİstanbul Esenler sample universe
  1. Tez No: 447777
  2. Yazar: CEM ZAFER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAHYA MUSTAFA KESKİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal dışlanma, Müslüman Kimliği, yoksulluk, Esenler, İstanbul, Social Exclusion, Muslim Identity, Poverty, Esenler, Istanbul
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 190
Özet
Bu tezde; Toplumsal Dışlanma ve Müslüman Kimliği İlişkisi: İstanbul Esenler Örneği üzerinden, 457 kişilik örneklem gurubu belirlenerek analiz edilmeye çalışılmıştır. Çalışmamızda, sosyal dışlanmanın ekonomik boyutları yanısıra, toplumsal ve politik boyutlarının önemi de gözönünde bulundurulmuştur. Sosyal dışlanmayı incelerken Müslüman kimliğinin de dikkate alındığı araştırmada, bireyin tevekkül anlayışının ve dinin bu dışlanma karşısındaki birleştirici gücünün günümüzde ne yönde değiştiği de detaylı olarak ele alınmaya gayret edilmiştir. Türkiye'de; ekonomik, siyasi ve sosyal sonuçları üzerinden ele alınan yoksuluk, gecekondu ve daha sonra sosyal dışlanma tartışmalarına pek dahil edilmeyen Müslüman kimliği homojenleştirilerek kendi başına bir dışlanma unsuru olarak değerlendirilmiştir. Bu eksiklik araştırmamızda giderilmeye çalışılacak ve sözkonusu değişkenler arasındaki ilişki farklı yönleriyle tartışılacaktır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the relationship between social exclusion and Muslim identity will be analysed in the context of a case study conducted in Esenler, Istanbul by 457 respondents. This study will focus on social, cultural and political dimensions of social exclusion in addition to its economic dimension. It aims to find out changing patterns of unifying and persuasive power of religion in detail, while it concantrates on social exclusion together with Muslim identity. In Turkey; it is often a case that Muslim identity is not included in the social exclusion debates and it has been perceived as a homogenized and an individual exclusion element unlike the poverty and slums which are studied by the economic, political and social results. This lack of perspective in regards to Muslim identity and social exclusion will be fulfilled in this study and the relationship between these two factors is discussed in detail.