Vergi bilinci ve vergi ahlakının gelişmesinde maliye bölümü eğitiminin rolü
The role of department of public finance training in the development tax awareness and morale
- Tez No: 447778
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERDOĞAN TEYYARE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Vergi, Vergi Bilinci, Vergi Ahlakı, Maliye Bölümü Eğitimi Etkisi, Tax, Awareness of Tax, Tax Morale, Education in Public Finance Department
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Maliye Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
Kamu hizmetlerinin sunulmasında devlet otoriteleri tarafından büyük önemi olan vergilerin etkili bir şekilde toplanabilmesi için siyasi idareler, mükelleflerin vergiye yönelik mükellefiyetlerini tam olarak yerine getirebilmeleri adına mükelleflerce sahip olunması gereken tasarruf ve davranışları belirleyen etmenleri doğru belirlemeli ve tüm bu belirlemeler doğrultusunda politikalar geliştirmelidir. Bu kapsamda çalışmada vergiye yönelik tasarruf ve davranışları önemli bir şekilde etkileyen vergi bilinci ve vergi ahlakının oluşmasında veya gelişmesinde maliye bölümü eğitiminin etkisine veya rolüne yer verilmiştir. Çalışmada Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Maliye Bölümü 1. ve 4. sınıf öğrencilerine anket uygulaması yapılarak vergi bilinci ve vergi ahlakı düzeyi belirlenip bahsedilen kavramların gelişmesine maliye bölümü etkisinin tespiti hedeflenmiştir. Çalışmada örneklem kütlesinin maliye bölümü 1. ve 4. sınıf öğrencileri arasından seçilmesindeki amaç ise; ağırlıklı olarak mali, ekonomik ve vergi kavramlarına yönelik ders alan maliye bölümü öğrencilerinin vergi bilinci ve vergi ahlakı düzeylerinin diğer bölümlere oranla daha yüksek olduğu tahmin edilerek, öğrencilerin üniversiteye girdi düzeyleri ile üniversiteden mezun olmadan önceki düzeyleri arasında kıyas yapılabilmesi olmuştur. Böylece bahsedilen bölüm ve sınıflardaki öğrencilerin düzeyleri karşılaştırılmıştır. Yapılan ampirik çalışma neticesinde maliye bölümü 4. sınıf öğrencilerinin maliye bölümü 1. sınıf öğrencilerine kıyasla vergi bilinci ve ahlakı düzeylerinin daha yüksek olduğu sonucu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
To collect duty, which has great importance by state authority while providing public services; the political management should determine the factors designating conduct, which taxpayers must have, on the purpose of fulfilling their obligations to taxation correctly and in accordance with this determination the political managment should develop a policy. In this context, this study includes the effect and role of education in Public Finance Department, featuring in awareness of tax and tax morale which effect ownership and conduct towards taxation importantly. In the study first year and fourth year students of Public Finance Department in Abant İzzet Baysal University, Zonguldak Bülent Ecevit University and Eskişehir Osmangazi University were made a questionnaire, their level of awarenes of tax and tax morale were determined and finding of effect of Public Finance Department to develop mentioned concepts was aimed. In the study sample group were selected between the first and fourth year students in Public Finance Department. Because it was guessed that the student's (the students of Public Finance Department) level of tax morale and awareness of tax was higher relatively than the students of other departments and their level at the beginning of university and the level just before they graduated could be made comparison. Thus, the levels of students in mentioned departments and years were made comparison. In this empirical study, it came out that the fourth year students level of tax morale and awareness of tax was higher than the first year students level.