Bağımsız denetimin kalite göstergesi olarak şeffaflık raporlaması ve denetim kalitesiyle ilişkisi üzerine bir araştırma
Research on independent audit quality indicators as transparency reporting and the connection between audit quality
  1. Tez No: 447802
  2. Yazar: EBRU SARİCA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞERAFETTİN SEVİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bağımsız Denetim ġeffaflık Raporu, ġeffaflık Raporlaması, Denetim Kalitesi Derecelendirme
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 259
Özet
Bağımsız denetim gelişmiş ekonomilerde kurumsallaşmış kuruluşlarla yürütülmekte ve bu kuruluşların denetimi gittikçe önem kazanmaktadır. Günümüzde bağımsız denetim kuruluşlarının denetim standartlarına uygun bir denetim yapıp yapmadıklarının denetlenmesi, denetimle ilgili düzenlemeler yapan kuruluşların önemli sorunlarından biridir. Denetim kuruluşlarının denetlenmesiyle ilgili değişik yapılanmaların olduğu görülmektedir. Bu yapılanmalardan biri de şeffaflık raporlamasıdır. Şeffaflık raporu, kullanıcıları açısından denetimin kalitesi hakkında yargılarda bulunmak için değerli bir belgedir. Bu çalışmada; denetim kuruluşlarının şeffaflık raporunun içerik ve sunumunun denetim kalitesiyle ilişkisi kurulmuş, bu ilişki derecelendirilerek elde edilen not denetim faaliyetinin kalitesi hakkında denetim kuruluşlarına kalite kontrol sistemlerini geliştirmeye yönelik geri bildirim oluşturmaya çalışılmıştır. Türkiye'de faaliyette bulunan ve Kamu Gözetimi Kurumu'ndan bağımsız denetim yetkisi alan 28 denetim kuruluşunun 2014 yılı şeffaflık raporlarının içerik ve sunum şeklinden elde edilen bilgiler değerlendirilerek denetim kalite notları belirlenmiştir. Uyguladığımız dereceleme modeli, 28 denetim kuruluşuna farklı derece notu çıkardığından önerdiğimiz dereceleme modelinin geçerli olduğunu göstermiştir. Şeffaflık raporundaki bilgiler içerik ve sunum bakımından dört kategoride derecelendirilmiştir. Çalışmamızın Kamu Gözetimi Kurumu açısından, denetim kuruluşlarının kalite kontrol standartlarına uygunluklarının denetimine yönelik bir mekanizma olması beklenmektedir. Şeffaflık raporlaması derecesi puanı olması gereken puandan daha düşük olan denetim kuruluşları için kalite kontrol sistemlerinde neler yapması konusunda geri bildirim oluşturması, denetim kuruluşlarının asgaride kaliteli denetim yapmalarını sağlayacak yapıları oluşturması ve bu yapılara süreklilik sağlaması için yol göstereceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The independent audit is conducted in institutionalized institutions in developed economies and control of these institutions is becoming increasingly important. Today, the independent auditing institution to audit the auditing standards that they are doing a proper audit or not is one of the major problems of the institutions which making arrangements associated with the inspection.It is seen that various embodiments relating to the supervision of audit institutions. One of these embodiments, transparency in reporting. Transparency report is a valuable document to make judgments about the quality of auditing in terms of users. In this study; audit report established the institution of transparency in relation to the quality control of content and presentation, this relationship has been studied to create a feedback information to improve the quality control system of the audit institutions notes about the quality of audit activities to obtain graded. Transparency report is a valuable document to make judgments about the quality of auditing in terms of users. Information obtained in the form of transparency of the content and presentation of the report is determined by evaluating audit quality notes according to 28 audit institution transparency reports which gets audit jurisdiction from Public Oversight Authority and still operating in Turkey. When we applied specifically the measure model -that we recommend- to 28 audit institution give different ratings and it has shown our model succesfull and current. Transparency information in the report was evaluated in four categories in terms of content and presentation. In fact we expect with this study;our measures model became a mechanism for control to audit institutions terms of compliance with quality control standards by Public Oversight Authority. Transparency reporting grade points lower than the score should be audit institutions to create feedback on what to do with the quality control system for at least the audit institutions to build structures that will allow them to do quality control and is expected to show the way to provide continuity to this structure.