Bir siyasal iletişim aracı olarak politik mizahta karikatürün kullanılması: 2014 Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde Salih Memecan tarafından çizilen siyasi karikatürlerin analizi
Using caricatures in political humor as a tool of political communication: Analysis of poli̇ti̇cal caricatures drawn by Sali̇h Memecan in the 2014 Presidential Election process
- Tez No: 447803
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERAY ACAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Siyaset, Siyasal İletişim, Politik Mizah, Karikatür, Cumhurbaşkanlığı Seçimi, Politics, Political Communication, Political Humor, Cartoon, Presidential Election
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Siyaset mekanizması kendini ifade edebildiği, hedef kitlesini ikna edebildiği ve onlar üzerinde meşruiyetini kazandığı ve devam ettirebildiği sürece varlığını sürdürebilmektedir. Tüm bunları da siyasal iletişim yöntem, teknik ve araçlarıyla gerçekleştirebilmektedir. Bu yöntem, teknik ve araçlardan biri olarak değerlendirebileceğimiz politik mizahın bir türü olan karikatür de genel olarak iktidara karşı bir muhalefet ve eleştiri aracı olarak kullanılsa da zaman zaman iktidarın kendi hegemonyasını devam ettirebilme, muhalefeti itibarsızlaştırma ve yapılan icraatlara destek bulma amacıyla da kullanıldığı görülmektedir. Bu çalışmamızda 10 Ağustos 2014 Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde Salih Memecan tarafından Sabah Gazetesi Bizimcity köşesinde çizilen karikatürlerin analizi yapılmaya çalışılmıştır. Çalışmamızın birinci bölümünde; Siyaset ve İletişim kavramlarının ardından Temel İletişim modelleriyle ilgili genel bilgi verilmiştir. Siyasal İletişim kavramı açıklanarak kavramın tarihçesi, ülkemizdeki gelişimi, işlevleri ve güncel olarak uygulanan yöntem ve teknikleri hakkında bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde; politik mizah ve karikatür konuları detaylı olarak incelenmiştir. Mizah kavramından başlanarak mizahın tür ve çeşitleri açıklanmış ve politik mizah kavramı anlatılmıştır. Daha sonra karikatür kavramı, çeşitleri, dünyadaki ve ülkemizdeki tarihi gelişimi devreler halinde ele alınmıştır. Son olarak da karikatür bir iletişim biçimi olarak formüle edilmiş ve bu formüldeki aşamalar açıklanmıştır. Son bölüm olan üçüncü bölümde ise; ilgili bölümde yapılacak analizin amaç, kapsam ve yönteminin neler olduğu açıklanmış ve Salih Memecan'ın 10 Ağustos 2014 Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde çizdiği 23 karikatür konularına göre 3 kategoriye ayrılarak içerik analizi yöntemiyle yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The political mechanism can persist its existence as long as it can express itself, manage to convince the target group and gain legitimacy over them and continue its legitimacy. İt is able to perform all of this with political communication methods, techniques and tools. Caricatures -as a type of political humor which is one of these methods, techniques and tools- is used due to continue the hegomony of the goverment, discredit opposition party and find support for activities that are made by goverment, although it is used as a tool of opposition and critisism against the goverment in general. In this study, caricatures are analyzed about the Presidential election of 10 August 2014 which published by Bizimcity and drawn by Salih Memecan. At the first part of out study, general informations related to the Basic Communication Models has been given after the Politics and Communication concepts. The informations has been given about history of the concept, its development at our country, its functions, updated methods and technics by explaining the Political Communication Concept. At the second part, Politic humour and caricature has been evaluated with details. By starting with the concept and type of the humour have been explained and the politic humour concept has been explained. And then the caricature concept, type of the concepts, historical development of the caricature concept at the out country and the world have been handled as terms. Last, the caricature has formulated as a communication style and the steps of the formula have been explained. At the third part and the last part, the analysis will be performed at the related part has explained with its purpose, scope and methods and the 23 of caricatures have been driven by salih memecan during the elimination of the President selection on 10th of August 2014 has been interpreted with the content analysis method by dividing 3 categories.