Halkla ilişkilerin kurumsal itibar üzerindeki etkisine yönelik bir araştırma
Research on effect of public relations on corporate reputation
- Tez No: 447805
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAVUZ SOYKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Halkla İlişkiler, İtibar ve Kurumsal İtibar, Public Relations, Reputation and Corporate Reputation
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Küreselleşen günümüz dünyasında ürün ve hizmetlerde çeşitlilik, hedef kitlenin internet vb. araçlar aracılığı ile giderek bilinçlenmesi kurumlar arasında rekabet ortamının doğmasına yol açmıştır. Kurumlar bu rekabet ortamında ürün ve hizmetlerini tüketicilere tanıtmak, kurumla ilgili hedef kitleye bilgi aktarmak ve hedef kitleden gelen geri beslemelerle bünyesinde faaliyette bulunduğu kuruma katkıda olumlu girdilerde bulunması amacıyla halkla ilişkiler birimlerini oluşturmuşlardır. Halkla ilişkiler birimleri uyguladıkları bir takım metodlarla bu rekabet ortamında kurumlarının bir adım önde olmasını sağlamak ve müşteri kitlesini arttırarak kuruluşun itibarını arttırmayı hedeflemektedirler. Bu çalışma kapsamında araştırma için oluşturulan hipotezler, korelasyon ve regrsyon analizleri yardımıyla test edilmiş ve çoklu regresyon analizi sonucunda kurumsal itibar üzerinde halkla ilişkiler boyutlarından“Tanıtma”ve“Tanıma”, boyutlarının pozitif etkisinin olduğuna ulaşılmıştır. Bu çalışmada halkla ilişkilerin kurumsal itibar üzerindeki etkisine teorik olarak değinilmiş ve Kütahya Belediyesinde toplam 128 yönetici ve çalışan ile Kütahya Merkez İlçede yaşayan 410 vatandaşın katılımıyla yapılan anket çalışması ile bu iki kavramın birbiri üzerindeki etkisi korelasyon ve regresyon analizleriyle incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In today's global world there is various products and serves, target mass awakening by internet and e.g. ways. That situation creates competition between institutions. For introduce their products and services to customers in competition times, and with positive feedbacks from target mass, for positively ensure institute that they have activities within. Institutions created Public Relations unit Public Relations target to increase corporal reputation within increasing of customers and target to make their institute pioneer with various metod. As result of analysis multiple regression, tested y aim of hypothesis, correlation and regression, analysis deal with this research, shows that corporal reputation effects positively from aspect“ Public Relations”to aspect“promotion”and“introduce”. In this work pointed that how Public Relations effects on corporal reputation theoricaly, and the effect of thes two concept analysed with correlation and regression analysis with survey that 410 peofle have tken part that live in Central Provinse of Kütahya and 128 workers of Kütahya's Municipalitiy different positions.