Bilgisayar oyunları için konsept tasarım oluşturma sürecinde dijital boyama teknikleri ile illüstrasyon uygulamaları; Sorunlar ve çözüm önerileriyle bir tasarım çalışması
Illustration executions by digital painting techniques in process of concept design for computer games; A design study with issues and solutions
  1. Tez No: 447806
  2. Yazar: EMRE ORAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MAHMUT AYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Konsept Tasarım, Konsept Sanat, Dijital Boyama, Sayısal İllüstrasyon, Bilgisayar Oyun Grafiği, Karakter Tasarımı, Concept Design, Concept Art, Digital Painting, Computational Illustration, Computer Game Graphics, Character Design
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
19. yüzyılın ikinci yarısından itibaren bilimde yaşanan hızlı gelişmeler ivme kazanarak 21. Yüzyıl'a kadar gelmiş ve devam etmekte olan bu süreç insan hayatında önemli bir yere sahip olmuştur. 20. yüzyılın özellikle ikinci yarısından itibaren atılan bu hızlı adımlar en çok bilgisayar ve dijital platformlarda kendisini göstermiştir. Hayatımızın artık vazgeçilmez bir parçası olan bilgisayar ve dijital teknolojiler küresel dünyada büyük bir pazar payına sahip olmuştur. Bununla birlikte bilgisayar teknolojileri gerek donanım, gerekse de yazılım olarak muazzam bir rekabet ortamını da beraberinde getirmiştir. Bu rekabet alanlarından birisi de bilgisayar oyunları olmuştur. Özellikle üç boyutlu bilgisayar oyunlarının çok daha üst düzey niteliklere kavuşması/kavuşturulması en az bilgisayar oyun motorları kadar görsel tasarımının da çok daha fazla önem kazandığı, ayrıca“Konsept Tasarım”ın da altının çizildiği bir nokta olmuştur. Bu sebeplerden yola çıkılarak bu çalışmada; konsept tasarımların bilgisayar oyunlarındaki yeri, önemi, bilgisayar oyunlarının oluşturulması ile görsel tasarım unsurları hakkında bilgilere yer verilmiştir. Bu çalışmanın birinci bölümde sıralanan başlıklar altında“Konsept Tasarım”, dijital boyama ve konsept tasarımın diğer tasarım alanlarındaki yeri irdelenmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde ise; konsept tasarımlar oluşturulurken kullanılan güncel yazılımlar ve tekniklerden bahsedilmiş olup, konsept tasarım oluşturma sürecinde dijital boyama yöntemiyle yapılan illüstrasyon uygulamalarının süreçleri ve karşılaşılabilecek muhtemel sorunlara çözüm önerileri getirilmiştir. Birçok tasarım alanına ihtiyaç duyan bilgisayar oyunlarının görsel tasarımı; gerçek hayatta olan veya olabilecek tasarım unsurlarının yanı sıra, kurgu olarak oluşturulan materyal ve nesnelerin olduğu sanal bir fantazi dünyasını da inşa eder. Çoğu zaman bilim dünyasına bile ilham kaynağı olan bu kurgular bütünü, zaman zaman gerçekliğe de ışık tutmaktadır. Bu nedenle; gerçekleştirilmiş olan bu çalışmada bilgisayar oyunlarındaki konsept ve diğer görsel tasarımların önem ve gerekliliği üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
Since the second half of 19th century, rapid improvements in science have reached 21st century with gathering momentum and this period, which is going on,has an important position on human life. Especially, after the second half of 20th century, these quick improvements manifested itself mostly in computer and digital platforms. Computers and digital Technologies, which are essential parts of our lives, have a great degree of marketshare on global world. Besides, computer Technologies brought an enormous competitive environment with both hardware and software. One of these competitive environments is computer games. Especially, with gaining higher features of three dimensional games, graphic design and Concept design are highlighted points in as much as games engines. Based upon these grounds, this study includes the place and importance of concept designs on computer games, and also informations about graphic design with form of computer games. Among the topics which are lined up in the first part of this study; Concept Design, digital painting and the place of concept design within other design fields are examined. Also, in the second part of study; current softwares and techniques, which are used while creating concept designs are mentioned and the processes of illustration applications, made with digital painting method and possible problems, which may be faced with, are served solution offers. Visual design of computer games, which needs many dicipline fields, constructs both a virtual fantasy World with fictional materials and objects alongside design elements, which take place in real World. This body of fiction, which is inspirer for science World most the times, sort out the reality occasionally. Therefore; in this study, concept and the importance and also the necessity of visual design in computer games are pointed out.