Psikolojik sözleşme ve işten ayrılma eğilimi arasındaki ilişkide algılanan örgütsel desteğin aracılık etkisi: Kütahya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğünde bir uygulama
The mediating effect of percevied organizational support on the relationship between psychologial contract and turnover intention: An application at Kütahya Labor and Employment Agency of Provincial Directorate
- Tez No: 447807
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMRE SEZİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik Sözleşme, Algılanan Örgütsel Destek, İşten Ayrılma Eğilimi, Psychological Contract, Percevied Organizational Support, Turnover Intention
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu araştırmanın temel amacı; psikolojik sözleşme ile işten ayrılma eğilimi arasındaki ilişkide algılanan örgütsel desteğin aracılık etkisinin tespit edilmesidir. Araştırmada öncelikle psikolojik sözleşme, algılanan örgütsel destek ve işten ayrılma eğilimi kuramsal olarak ele alınmış ve Kütahya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğüne müracaat eden işten ayrılma eğilimine sahip olduğu düşünülen 300 çalışan üzerinde bir anket çalışması uygulanmıştır. Araştırmada bağımsız değişken psikolojik sözleşmenin işlemsel ve ilişkisel alt boyutları, aracı değişken algılanan örgütsel destek ve bağımlı değişken olarak da işten ayrılma eğilimi arasındaki ilişkilerin ortaya çıkarılması amacıyla hiyerarşik regresyon analizi gerçekleştirilmiştir. Ayrıca kontrol değişkenleri olan yaş, cinsiyet, öğrenim, meslek gibi çalışanların demografik özellikleriyle alakalı yukarıda sözü edilen değişkenlere ilişkin hipotezlerin test edilmesinde“t –Testi”ve“ANOVA”analizlerinden yararlanılmıştır. Psikolojik sözleşmenin alt boyutları ayrı ayrı hiyerarşik regresyon analizine tabi tutulmuştur. İşlemsel alt boyut işten ayrılma eğilimini anlamlı olarak etkilerken algılanan örgütsel desteğin analize dahil edilmesiyle anlamını yitirmiştir. Böylece algılanan örgütsel desteğin tam aracılık etkisi oluşmuştur. İlişkisel alt boyutun ise anlamlı etkisi devam etmiş ancak etki katsayısı azalmıştır. Böylece algılanan örgütsel desteğin kısmi aracılık etkisi oluşmuştur. Aracılık etkilerini teyit etmek amacıyla analizlere sobel testi yapılmış ve Sobel (z) anlamlı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is used to identify the relationship between psychological contract and turnover intention and the mediating effect of perceived organizational support in this relationship. First this paper is under debate psychological contract, perceived organizational support and turnover intention in the abstract and presents the finding of a questionnaire survey which is carried out among 300 workers who have turnover intention and applied to Kütahya Labor and Employment Agency of Provincial Directorate. In the analysis psychological contract as the independent variable with transactional and relational subscale dimensions mediating variables perceived organizational support and is realized hierarchical regression analysis with the aim to uncover relationships between turnover intentions as the dependent variable. Also in testing hypothesis with the demographic features as control variables which are age, sex, education job, is benefit from“t- test”and“ANOVA”analysis. The lower dimensions of the psychological contract are subjected hierarchical regression analysis separately. While the transactional lower dimensions are affecting turnover intention significantly it lostes its meaning by incorporating perceived organizational support. Thus, perceived organizational support is formed full mediating effect. The relational lower dimensions have continued the effect significantly but diminished coefficient effects. Thus it has formed partial mediating effect of the perceived organizational support. It is done the sobel test to prove mediating effect. The sobel (z) is found significant.