Eğitim kurumlarında 360 derece performans değerlendirme ve geri bildirim: Özel okul öncesi eğitim kurumlarında bir araştırma
360 degree performance appraisal in educational institutions and feedback: Special pre-school education institutions in research
  1. Tez No: 447827
  2. Yazar: YEŞİM OLCAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN KARADAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: 360derece performans değerlendirme, performas değerlendirme, geri bildirim, 360 degree feedback, performance appraisal, feedback
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Denetimi ve Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu araştırmanın amacı, özel okul öncesi eğitim kurumlarında 360 derece performans değerlendirme ve geri bildirimin öğretmen görüşlerine göre incelenerek bulgularla analiz edilip belirlemektir. Araştırmada, okul öncesi öğretmenleri ve yabancı dil öğretmenleri özel okul öncesi eğitim kurumlarında görev yapan diğer branşlardaki öğretmenlerden sayıca fazla olduklarından dolayı katılımcıların büyük bir bölümünü oluşturmaktadırlar. Araştırmanın katılımcıları 2014-2015 eğitim öğretim yılında İstanbul ili, Ataşehir ilçesinde özel okul öncesi eğitim kurumlarında görev yapan farklı branşlardaki 21 öğretmen üzerinde yapılmıştır. Araştırmaya katılan öğretmenler maksimum çeşitlilik ilkesiyle seçilmiştir. Araştırmada veriler yarı-yapılandırılmış görüşmeler yoluyla toplanmıştır. Görüşme formu hazırlanırken ilk olarak; konu ile ilgili alan yazın incelenmiş olup, edinilen bilgiler ışığında sorular hazırlanmıştır. Görüşme formu; 22 açık uçlu olmak üzere 25 sorudan oluşmaktadır. Yapılan görüşmeler; özel okul öncesi eğitim kurumlarında görev yapmakta olan öğretmenlerle birebir olarak uygulanmış olup görüşmeler esnasında ses kaydı alınmıştır. Araştırmada çalışma grubunun büyük bir çoğunluğu kadın öğretmenlerden oluşmaktadır (n= 21). Çalışma grubuna dâhil olan öğretmenlerden %25'i (n=7) yüksek lisans eğitimi almış olup, diğer öğretmenler lisans mezunlarından oluşmaktadır. Ayrıca katılımcıların %20'si (n= 6) on yıl üzeri diğer öğretmenlerin (n=9) 5 ila 10 yıl mesleki tecrübeye sahipken diğer öğretmenlerimiz 5 yıldan az tecrübeye sahiptirler.
Özet (Çeviri)
The aim of this research, special pre-school educational institutions 360 degree performance appraisal and feedback by examining the findings based on the analysis of teacher reviews to determine whether. Research, pre-school teachers and foreign language teachers who served in special pre-school educational institution, there's too many other disciplines teachers because they constitute a large portion of the participants. The research participants of 2014-2015 academic year in the District of İstanbul, Ataşehir special pre-school educational institutions is made on the different disciplines who served 21 teachers. The principle of maximum diversity of participating teachers to explore. The research data was collected through semi-structured interviews. While preparing the interview form first; type the subject field is examined, in the light of information received from the questions. Interview form; 22 consists of 25 questions to be open-ended. Interviews; special pre-school educational institutions with a teacher who is implemented as a voice recording during the talks. Study found that the vast majority of the workgroup consists of female teachers (n = 21). The study group included 25% of the teachers (n = 7) masters are trained teachers consists of undergraduate students. In addition, 20% of participants (n = 6) other teachers over ten years (n = 9) have professional experience in 5 to 10 years, while other teachers have less than 5 years experience.