Türkiye'de kalkınma ajansları: Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı örneği
Development agencies in Turkey: The case of Eastern Anatolia Development Agency
  1. Tez No: 447831
  2. Yazar: VEDAT ALMALI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAYRAM COŞKUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Kamu Yönetimi, Economics, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: DAKA, Kalkınma Ajansı, Bölgesel Kalkınma, DAKA, Development Agencies, Regional Development
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muş Alparslan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Tezin amacı, DAKA'nın idari işleyiş ve faaliyetlerinin, etkinliğinin kalkınma kurulu üyeleri gözüyle nasıl göründüğünün araştırılmasıdır. Bu kapsamda çalışmada bölgesel kalkınmanın kurumsal yanı olan Kalkınma Ajanslarının Dünyada ve Türkiye'de ortaya çıkışı ve gelişiminin incelenmesi amaçlanmıştır. Bunun yanında 5449 sayılı kanun çerçevesinde, Kalkınma Ajanslarının Türkiye'deki durumuna değinilmiştir. Türkiye'de uygulanmaya başlamasından itibaren ajansların örgütlenme özellikleri, yasal statüleri, işlevleri ve finansman kaynakları tezde yer verilen konulardandır. Ayrıca DAKA'nın idari işleyişi ile yıllara göre sağlanan destek türlerine ilişkin bilgiler DAKA veri tabanından yararlanarak aktarılmıştır. DAKA'nın çalışma ve desteklerinden yola çıkarak Kalkınma Ajanslarının bölgesel kalkınmaya etkileri üzerinde durulmuştur. Son olarak DAKA Kalkınma Kurulu üyelerine yönelik bir anket çalışması yapılmıştır. Anket sonuçlarının analiz ve değerlendirme süreci sonucunda“Ajansın paydaşlar ile etkin bir şekilde hareket etmediği ve mali kaynakların yeterli olmadığı”yönünde sorunlar bulgulanmıştır. Bu sorunların çözümüne yönelik olarak ise“Ajansların paydaşlar ile daha etkin iletişim kanallarını kullanması gerektiği, yapılan toplantıların verimliliğini arttırmak için toplantılara katılımın arttırılması ve istişare sonucunda ortaya çıkan tavsiye kararlarının yönetim kurulunca dikkate alınarak uygulanması gerekmektedir. Bu bağlamda bölgesel kalkınmanın sağlanabilmesi için bölge ihtiyaçlarına uygun daha fazla proje desteği sağlanmalıdır”şeklinde çözüm önerileri sunulmuştur. Bu çalışmanın bölgesel ve ulusal kalkınmada önemli bir rol oynayabilecek kalkınma ajanslarının idari yapı ve faaliyetlerinin daha iyi anlaşılmasına katkı sağlaması beklenmektedir. Ayrıca Kalkınma Ajanslarının daha etkin yapılar haline dönüşmesi için bir takım çözüm önerileri getirmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the thesis is to evaluate the administrative functions and activities, and the effectiveness of Eastern Anatolia Development Agency (DAKA) in perspective of members of development committee. In this context, it aimed to investigate the emergence of development agencies which are the corporate side of regional development in the world and Turkey. In addition, the situation of the Agencies in Turkey is discussed within the framework of the law no. 5449. From the beginning of implementation of agencies, the topics such as the organizational characteristics, legal status, functions and funding sources of the agencies are included in the thesis. Also, the data related to administrative functioning of DAKA and the type of support provided by year is conveyed using DAKA database. Based on the work and support of DAKA, it is focused on the effect of agencies on the regional development. Finally, a survey was conducted for DAKA Development Board. The analysis and evaluation of the survey results, it is discovered that the agencies do not act effectively with their stakeholders, and the financial resources are not adequate. To solve these problems, agencies should use more effective communication channels with their stakeholders, increase the participation in meetings in order to increase efficiency of meetings, and the recommendation resulting from consultation should be taken into account and implemented by management committee. In this context, in order to ensure regional development more projects which are suitable for needs of the region should be supported. This study is expected to contribute to a better understanding of administrative structure and activities of the development agencies which can play a fundamental role in regional and national development. Moreover, it has introduced a number of solutions in order to expand the development agencies into more efficient structures.