Ardahan'ın merkez köylerinde geçiş dönemleri
Transition periods in central villages of Ardahan
- Tez No: 447860
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDOĞAN ALTINKAYNAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
- Anahtar Kelimeler: GeçiĢ dönemleri, Doğum, Düğün, Sünnet, Ölüm, ĠnanıĢ, Transition periods, Birth, Wedding, Circumcision, Death, Belief
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ardahan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 209
Özet
Tarihi çok eskilere dayanan Ardahan, çeşitli medeniyetlere sahne olmuş ve zengin kültürlere beşiklik etmiştir. Kültürel değerlerin büyük çoğunluğunun etrafında şekillendiği geçiş dönemleri Ardahan'da bütün canlılığıyla varlığını sürdürmektedir. Geçiş dönemleri diye adlandırdığımız doğum, evlenme, ölüm çevresinde kümelenen birtakım gelenekler, uygulamalar, inanmalar, kişinin yeni dönemlere geçişi sırasında onu daha mutlu kıldığı gibi, ailenin ve toplumun diğer fertleri ile de daha uyumlu yaşamasını sağlamaktadır. Ardahan Merkez Köylerinde Geçiş Dönemleri başlıklı bu çalışma Önsöz ve Giriş dışında doğum, sünnet düğün ve ölüm olmak üzere dört bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında Ardahan'ın tarihi ve Coğrafi konumu üzerinde durulmaktadır. Birinci bölümde Doğum, Doğum Öncesi, Doğum Sırası ve Doğum Sonrası adetleri yer almaktadır. İkinci bölümde Sünnet, Sünnet Öncesi, Sünnet Sırası ve Sünnet sonrası adetleri yer almaktadır. Üçüncü bölümde Düğün, Düğün Öncesi, Düğün Sırası ve Düğün Sonrası adetleri yer almaktadır. Dördüncü bölümde Ölüm, Ölüm Öncesi, Ölüm Sırası ve Ölüm Sonrası adetleri yer almaktadır. Bu çalışma sonucunda Ardahan Merkez Köylerinde ki geçiş dönemlerine ait inanış ve pratiklerde Hem Orta Asya'nın hem de Anadolu'nun inanç ve kültür yapısının izlerinin bulunduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Dating back to very old times, Ardahan has been a center of many civilizations and a cradle of various cultures. The transition periods, around which a majority of cultural values are shaped, maintain their existence with their utmost vitality in Ardahan. Some traditions, practices and beliefs clustered around birth, marriage and death, which we name as transition periods, make the individual happier during the passage to new periods in addition to helping him live in harmony with his family and the other members of the community. This work describes transition periods in central villages of Ardahan and consists of Preface, Introduction and four parts apart from birth, circumcision, wedding and death. The Introduction is focused on history and geographical position of Ardahan. The first chapter is on Birth, Prenatal, Birth order and Postnatal periods. The second chapter is on Circumcision, Pre-circumcision, Circumcision order and Post-circumcision periods. The third chapter is on Wedding, Pre-Wedding, Wedding order and Post Wedding periods. The fourth chapter is on Death, Pre-Death, Death Order and Post-Death periods. As a result of this study, it has been found out that there are many similar beliefs and cultural values between the central villages of Ardahan and both Central Asian countries and Anatolia as regards transition period beliefs and practices.