Erzincan Refahiye Kürekli / Alacahan köyündeki mezar taşlarının figür motif açıdan incelenmesi
Erzincan Refahiye Kürekli Alacahan village tomb stones in terms of figure motif examination
  1. Tez No: 736827
  2. Yazar: EMRE TURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUNUS BERKLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Erzincan, Refahiye, Kürekli/ Alacahan, Mezar taşı, Türk Sanatı, Located in Anatolia, Erzincan has been home to many civilizations from the past to the present. Erzincan, located on the silk road, has become a constantly developing center that contains traces of civilizations. Erzincan, which has historical traces in its districts, including its center, has become rich in historical treasures. The city, which has the values of societies of many civilizations, contains many historical monuments, reflects the cultural, social and ecenomic traces of the works done. The city, which is rich in tombs and tombstones together with the surrounding provinces, bears traces of art with provinces such as Erzurum, Ardahan. Erzincan, which has hosted different beliefs throughout its history
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Kuramı ve Eleştiri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sanat Kuramı ve Eleştiri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Amaç: Geçmişten günümüze gelenek ve göreneklerimizin en önemli belgelerini sunan mezartaşarının ve bu mezar taşları üzerindeki figür ve motiflerin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu çerçevede Erzincan Refahiye Kürekli ve Alacahan köylerindeki Mezarlığında yatan kişilerin figüratif mezar taşları incelenip ve yorumlanması amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışma Erzincan Refahiye Kürekli ve Alacahan köylerindeki mezar taşlarının tespiti yapıldıktan sonra figüratif mezar taşlarının incelenmesi için araştırmaları yapılmış, resim ve çizimler alınmış, bizzat bölge insanları ile görüşmeler yapılarak tarihi zenginlik içerisinde bu mezar taşları incelenip yorumlanmıştır. Bulgular: Geçmiş dönmelerden yapılmış olan Türk İslam dünyasının mezar ve mezar taşı geleneğinin izlerine rastlanması nedeniyle bu araştırma önem kazanmış kökeni Orta Asya Türk Sanatı ve medeniyeti ile ilişkili motif ve figürlerin canlı ornekleri olarak bölgede zengin bir malzemenin varlığı ortaya çıkarılmıştır. Bu bulguların Türk Sanat ve Kültürünün devamı olması bağlamında önemi vurgulanmıştır. Sonuç: Anadoluda yer alan Erzincan geçmişten günümüze kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. İpek yolu üzerinde bulunan Erzincan medeniyetlerin izlerini barındıran ve sürekli gelişen bir merkez haline gelmştir. Merkezi olmak üzere ilçelerinde tarihi izleri barındıran Erzincan tarihi değeler açısından zengin hale gelmiştir. Birçok medeniyetlerin toplumların değerlerine sahip olan şehir birçok tarihi eseri barındırmaktadır, yapılan eserlerin kültürel, sosyal ve ekenomik izlerini yansıtmaktadır. Mezar ve mezartaşı bakımından çevre illerle beraber zengin olan şehir, Erzurum, Ardahan gibi illerle sanatın izlerini taşımaktadır. Tarih boyunca farklı inançlara ev sahipliği yapmış Erzincan bu inançların katmış olduğu zenginlikleri gün yüzüne çıkarmak ve tekarardan eskimeye yüz tutmuş değerleri tekardan kazandırmak amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: It is aimed to examine the tombstones, which present the most important documents of our traditions and customs from the past to the present, and the figures and motifs on these tombstones. In this context, it is aimed to examine and interpret the figurative tombstones of the people buried in the cemeteries of Kürekli / Alacahan villages in Erzincan Refahiye. Method: After the determination of the tombstones in Kürekli and Alacahan villages in Erzincan Refahiye, figurative tombstones were researched. Pictures and drawings were taken, and these tombstones were examined and interpreted in historical richness by making interviews with the people of the region Findings: This research has gained importance due to the traces of the tomb and tombstone tradition of the Turkish-Islamic world and the existence of a rich material in the region has been revealed as living examples of motifs and figures whose origins are related to Central Asian Turkish art and civilization. The importance of these findings has been emphasized because they are the continuation of Turkish Art and culture.