Klasik ve modern dönem tefsir kaynaklarında kadın algısı
Woman sense in classical and modern period tafsi̇r sources
  1. Tez No: 447878
  2. Yazar: AYŞE BETÜL ORUÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SAİT ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'an, tefsir, kadın, klasik, modern, Qur'an, tafsir, woman, classical, modern
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 301
Özet
“Klasik ve Modern Dönem Tefsir Kaynaklarında Kadın Algısı”başlıklı bu çalışma, kadın konusu ile ilgili ayetlerin klasik ve modern dönem tefsir kaynaklarındaki değerlendirilişi üzerinde durmaktadır. Araştırmanın amacı, Hz. Peygamber'in vefatının ardından ortaya konan tefsir çalışmalarından başlamak üzere modern söylemlerin dillendirildiği çalışmalara varıncaya kadar, kadınla doğrudan ve dolaylı ilgisi bulunan ayetlerin tefsir kaynaklarındaki algılanışını beyan etmek; klasik ve modern olmak üzere iki dönem arasındaki kadın algısındaki farklılıkları ve benzerlikleri ortaya koymaktır. Araştırmada kullanılan temel metot kaynak taramadır. Ayrıca karşılaştırma ve anlama/açıklama metodu da çalışma içinde kullanılmıştır. Bu bakımdan ilgili konular tefsir kaynakları içinde dönemsel bir ayrımla birlikte mukayese metoduyla ele alınmaktadır. Çalışma, Kur'an'ın beyan ettiği hususların asırlardır devam eden tefsir geleneği içinde ne denli farklı yorumlara kapı açtığını beyan etmekte; farklılıkların dayandığı delilleri sunmaya yönelmektedir. Bu şekilde gerçek olan ile algılardaki farklılığa; var olanla atfedilen arasındaki uzaklığa dikkat çekmeye gayret edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study under title of“Woman Sense in Classical and Modern Period Tafsir Sources”emphasizes assessment of concern verses on woman sense at the classical and modern period tafsir sources. Objective of the study is presentation of verses about woman directly or indirectly in tafsir sources beginning from tafsir works after death of Prophet Mohammed to modern hermeneutics works; to set forth differences and similarities of woman sense between two periods, classical and modern period. Basic method of the study is literature reviewing. Also comparison and understanding/expression method are also used in this study. Therefore, concern subjects are considered in comparison method together with periodical differences within hermeneutics sources. The study states that the points declared by Qur'an caused so different comments within hermeneutics tradition continuing for centuries and present evidences for differentiations' base. By this way difference between real one and sensed one, distance between currently existing one and referred one has been tried to be attracted.