Öğretimsel liderlik açısından okulöncesi yöneticileri
Instructional leadership of preschool principals
- Tez No: 447908
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUNCAY AKÇADAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul Yöneticisi, Okul Yönetici Yardımcısı, Okulöncesi Öğretmeni, Liderlik, Öğretimsel Liderlik, Principal, Principal Assistant, Preschool Teacher, Leadership, Instructional Leadership
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu araştırmada; okulöncesi eğitim kurumlarında görev yapan yöneticilerin kendi görüşleri ve kurum bünyesinde görev yapan yönetici yardımcısı ve öğretmenlerinin yöneticileri hakkındaki görüşleri doğrultusunda, okulöncesi yöneticilerinin öğretimsel liderlik durumlarına ilişkin algıların ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Araştırmanın evrenini; İstanbul iline bağlı 39 ilçede 2014-2015 eğitim-öğretim yılında 1120 resmi İlkokul, 85 Bağımsız Anaokulu, sayısı 66 olmasına rağmen bünyesinde Uygulama Anaokulu bulunan 27 Kız Teknik ve Meslek Liseleri ile bu kurumlarda görev yapan yönetici, yönetici yardımcısı ve öğretmen oluşturmaktadır. Kolay ulaşılabilir durum örnekleme yöntemi ile hata payı %5, güven seviyesi %95 alınarak toplamda 125 okulöncesi eğitim kurumu belirlenmiştir. Çalışma grubuna dahil edilen okullardaki müdür, müdür yardımcısı ve okulöncesi öğretmenlerinden veri toplanmıştır. Bu araştırmada; Okul yöneticilerinin öğretimsel liderlik durumlarına ilişkin veriler, araştırmacı tarafından hazırlanan“Yönerge”ve 6 maddelik“Kişisel Bilgi Formu-1. Bölüm”ile Hallinger (1983) tarafından geliştirilen PIRMS (Principal insructional Management Rating Scale) ve Gümüşeli (1996) tarafından ölçüm aracının genel yapısına bağlı kalarak Türkçe'ye çevrilerek uygulanan 70 maddelik“Öğretim Liderliği-2. Bölüm”ölçeği ile toplanmıştır. Araştırma sonucunda öğretimsel liderliğin tüm alt boyutlarında müdür, müdür yardımcısı ve öğretmenlerin, müdürlerin öğretimsel liderlik davranışlarına ilişkin algılarına göre verdikleri puan ortalamalarında en yüksek puanların müdürlerin kendilerine verdikleri puanlar olduğu ve müdürlerin kendilerini çok iyi düzeyde algıladığı; müdürleri puan ortalamalarına göre müdür yardımcılarının takip ettiği ve müdür yardımcılarının müdürlerini oldukça iyi düzeyde gördüğü; en düşük puan ortalamalarının ise öğretmenlerin müdürlerine verdikleri puanlar olduğu ve öğretmenlerin müdürlerini iyi düzeyde algıladıkları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The study aims to identify principal, principal assistant and preschool teacher perceptions working at the same institutions in line with principal's own view, principal assistant's and teacher's view about principals, regarding the instructional roles of preschool principals. The universe of the study consists of 1120 primary school, 85 independent nursery, in spite of the fact that there are 66 girls' technical and vocational high school, having 27 application nursery and principal, principal assistant and teacher who work in these institutions, in 39 districts of Istanbul during 2014-2015 educational year. Getting margin of error %10 and reliance level %90, totally 125 preschool education instutions are determined with the method of simple accessible state sampling. The data are collected from principal, principal assistant and preschool teachers included in study group. In this research, the datas regarding the educational leadership of principals are collected by“Directions”and 6 items“Personal Information Form Part-1”which are prepared by researcher and 70 items“Instructional Leadership Scale Part 2”, named PIRMS which is improved by Hallinger and translated to Turkish by Gümüşeli in the original form. At the end of analyse, according to perceptions of principal, principal assistant and preschool teachers within the all subdimensions, regarding the instructional leadership of preschool principals, principal give the best points average to themselves and principals perceive themselves well; principal assistants following principals with the points average and principal assistant perceive their principal in well condition and the lowest average points are the points of teachers who give points to principals and it's observed that teachers perceive their principals very well.