Faktoring işletmelerinde TMS 18 'Hasılat' standardı ve bir uygulama
IAS 18 'Revenue' standard in factoring companies and an application
  1. Tez No: 447910
  2. Yazar: ECE BAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN MERT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Hasılat, TMS Hasılat, Hasılat ve Faiz Tespit Yöntemleri, Revenue, Turkish Accounting Standard (TAS), Revenue and Interest Detection Methods
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Faktoring İşlemleri, faktoring işletmesinden talepte bulunan müşteriye ait yurtiçi ve yurtdışı mal ve hizmet satışlarından doğan vadeli alacakların kendi değerlendirme ve kabul süreçlerinden geçirerek devralmasıyla başlayan ve satın alınan alacakların vadeleri geldiğinde yeni sahibi olarak kendisi tarafından tahsilatının yapılmasıyla tamamlanan garanti ve tahsilat hizmetlerinin bir veya birkaçının sunulduğu finansal bir üründür. Bu kapsamda faktoring işletmelerinin elde ettiği gelir getirici unsurlarının 18 Nolu Türkiye Muhasebe Standardı çerçevesinde (TMS 18) muhasebe kayıtlarının yapılması gerekmektedir. TMS 18“Hasılat”standardına göre; hasılat tutarının gerçeğe uygun değer ile muhasebeleştirilmesi gerektiğinden, vadeli işlemlerde ortaya çıkan satış bedeli içerisinde yer alan vade farklarının satış bedelinden ayrıştırılması ve faiz geliri olarak muhasebeleştirilmesi gerekmektedir. Bu çalışmada muhasebe standartlarına göre hasılat tutarlarının muhasebeleştirilme yöntemleri incelenmiş, faktoring sektörü dikkate alınarak konu değerlendirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The term“Factoring Operations”stand for a financial service which guarantees and performs collection of debt that emerges from domestic or international forward sales of the applicant company. These Operations start off with the internal assessment and acceptance procedures of the debt, which leads to the factoring company to takeover the debt collection role. In this context, the revenue constituents obtained by the factoring company should be booked in compliance with the Turkish Accounting Standards No:18. Since IAS 18“Revenue”requires the revenue to be booked at fair value, late interest revenues which result from forward sales need to be differentiated from the sales revenue and booked as interest revenue. This paper examines revenue bookkeeping methods according to accounting standards by considering the factoring sector.