Abese sûresinin tefsîri
The commentary of surah Abasa
  1. Tez No: 447954
  2. Yazar: SERVET KARAGİYİM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET EMİN YURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Abese suresi, tefsir, i'rab, belâgat, Surah Abasa, commentary, i'rab, eloquence
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Iğdır Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu çalışmanın konusu Abese sûresinin tefsiridir. Çalışma boyunca Kur'ân âyetleri, hadis külliyâtına dair eserler, erken dönem rivâyet tefsirleri ve nüzûl dönemine daha yakın tarihsel kaynaklar referans alındı. Ayrıca, dirâyet tefsirleri, konulu tefsir çalışmaları, mu'cemler, Kur'ân ilimleri eserleri, belâgat ve i'rab kitapları, Kur'ân'daki garip kelimeleri konu edinen kaynaklara başvuruldu. Bu çalışma, giriş, üç bölüm ve sonuç kısmından oluşmaktadır. Giriş kısmında, Abese sûresinin ismi ve mushaftaki yeri, Mekkî ve Medenî oluşu, nüzûl sebebi, kendisinden önceki ve sonraki sûrelerle olan münâsebeti, surenin nüzûlü esnasında toplumun sosyal durumu gibi konular incelendi. Birinci bölümde 1 ila 16. âyetlerin tefsiri, i'rabı, âyetlerdeki bazı önemli kavramlar, garip kelimeler ve âyetlerin belâgat tahlili ele alındı. Ayrıca peygamberlerin masum oluşları, Hz. Peygamber'in (s.a.v.) dinî ve insanî boyutu, yaptığı işlerden dolayı uyarıldığı durumlar açıklandı. İkinci bölümde 17 ila 32. âyetlerin tefsiri, i'rabı, âyetlerdeki bazı önemli kavramlar, garip kelimeler ve âyetlerin belâgat tahlîli ile beraber, Allah'ın (c.c.) insana verdiği nimetler, insanın Allah'a karşı görevleri, insan hayatının evreleri, kabir hayatı ve yeniden diriliş gibi konular incelendi. Üçüncü bölümde ise 33 ila 42. âyetlerin tefsiri, i'rabı, âyetlerdeki bazı önemli kavramlar, garip kelimeler ve âyetlerin belâgat tahlîli ele alındı. Sonuç kısmında ise çalışma boyunca elde dilen bulguların bir hülasası verildi.
Özet (Çeviri)
The subject of this study is the commentary of surah Abasa. İt has been taken as reference Qur'anic verses, works on the hadith corpus, early period narrated commentaries and closer to historical sources for the revelation term during the study period. Also referenced to the commentaries of dirayah, subject-based commentaries studies, dictionaries, Qur'anic sciences works, eloquence and i'rab books. (i'rab: a concept related to the Arabic grammar). This study consists of an introduction, three chapters and conclusion. In the introduction it was studied name of surah Abasa, it's place in the Quran, revealed in Mecca and Madinah, cause of revealing, correlation with it's before and after surahs, communal conjuncture during the period of it's revealing. In the first capter it was considered commentary of 1-16 verses, their i'rabs and rhetorical dissections, some significant conceptions and odd words in these verses. Besides explained innocence of prophets, religious and human dimesion of The Prophet (PBUH/ Peace Be Upon Him) and stuations be warned of him. In the second capter it was made a study of commentary of 17-32 verses, their i'rabs and rhetorical dissections, some significant conceptions and odd words in these verses as well as subjucts like blessings given by Allah to people, his duties to Allah, phases of human life, the intermediate realm and reinvigiration. In the third capter it was considered commentary of 33-42 verses, their i'rabs and rhetorical dissections, some significant conceptions and odd words in these verses. In the conclusion it was summarized findings are attained in the course of study.