أثر اختلاف الألفاظ في القصص القرآني قصة آدم وموسى وإبراهيم عليهم السلام أنموذجاً
Eseru İhtilâfi'l-Elfâz fi'l-Kasasi'l-Kur'ânî Kıssatü Adem ve Mûsâ ve Ibrâhim unmûzecen
  1. Tez No: 519168
  2. Yazar: AHMAD SABOUNI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Fayda, farklılık, tefsir, tefekkür, tekrar, kıssalar, effect, difference, interpretation, meditation, repetition, stories.‏ ‏
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Yalova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Kur'an-ı Kerim'in önemi, Allah Teâlâ'nın kelâmı olup onu insanlar için bir hayat düsturu ‎ve ibadet vesilesi olsun diye Peygamber Efendimize [sallallahu aleyhi vesellem] indirmiş ‎olmasından gelmektedir. Bu Kur'an-ı Kerim tek bir tarz ve şekil ile değil farklı tarzlar ve ‎metotlar içermektedir. Bazen apaçık hükümler bazen de fikir ve akıl yürütmeyi ‎gerektiren hükümleri barındırır. Başka bir tarz daha vardır o da kısas ve ibretlik ‎hadiselerdir.‎ Kur'ânî kıssalarda ibretler, hükümler ve sağlam bir tarih vardır. Bu kıssalar, kur'ânî ‎naslarda farklı şekillerde gelmiştir. Yusuf [aleyhisselâm] kıssası gibi bazı kıssalar tam bir ‎şekilde tek bir sûrede anlatılmış olup başka sûrelerde tekrar edilmemiştir. Bazı kıssalar da ‎Âdem [aleyhisselâm] ve Musa [aleyhisselâm] kıssasında olduğu gibi kısım kısım olup ‎farklı sûrelerde zikredilmişlerdir. Bu ayrı kıssalar da birden fazla yerde tekrar edilmiştir. ‎Ancak bunlar da hem mana hem de lafız olarak tekrarlanmış değil, bazen farklı yerlerde ‎farklı lafızlarla zikredilmiştir. Bu farklılıklar aslında abes olmayıp her biri bir manaya ‎tesir eder ve her biri bir hikmete binaen böyle zikredilmiştir. Dolayısıyla Kur'an-ı Kerim ‎okuyan bir kimse, Hz. Âdem'in Bakara Suresi ve A'raf Suresi'ndeki kıssasını ‎okuduğunda ikisi arasında lafız farklılığı görür. Ardından zihninde bu ihtilafın sebebi ve ‎semeresi hakkında sorular canlanmaya başlar. Âlimler, bu noktada ilmî yeteneklerince ‎çalışmalar yapmışlardır. Ben de (âcizâne) bu çalışmanın şerefinden nasiplenmek istedim. ‎Allah'ın ikram ve fazileti ile bu alana girmek ve bizzat“Kur'ânî Kıssalarda Lafız ‎Farklılıklarının Etkileri”konusunda tez sunma fırsatı yakaladım. Kıssalardaki müteşabih ‎ayetleri topladım, sonra farklılık gösterdikleri yerleri belirledim. Kadim ulemanın bu ‎konudaki görüşleri ve tefsirlerde geçenleri araştırdım. Sonuç olarak da hazırladığım bu ‎tezimdeki bilgilere ulaştım. Allah Teâlâ'dan beni başarıya ve doğru yola ulaştırmasını ‎dilerim.‎ ‎“Kur'ânî Kıssalarda Lafız Farklılıklarının Etkileri”, ziyadesiyle tefekkür ve tedebbür ‎gerektiren büyük bir çalışmadır. Allah Teâlâ'nın fazilet ve yardımı ile bu faydaların ‎bazılarını elde ettim. Bazı yerlerde lafız farklılıkları şerh ve izah sadedinde olup bazı ‎yerlerde de farklılıkların değişik hallere delaleti vardır. Lafızların farklılıklarından üç ‎peygamberin kıssası gibi daha başka faydalar da vardır ki onları da üzerinde araştırma ‎yapmak istediğim noktaya örnek olarak tezimin sayfaları arasında beyan ettim.‎ Yüce Allah'tan dileğim, kâinatın serveri ve mevcudatın övünç kaynağı olan Efendimizin ‎‎[sallallahu aleyhi ve âlihi ve ashabihi vesellem] hürmetine beni bu tezimde muvaffak olan ‎ve doğru yoldan gidenlerden eylesin. Bu tezi bana ve Kur'an-ı Kerim ümmetine faydalı ‎kılsın. ‎
Özet (Çeviri)
The importance of the Quran comes from the fact that it is the word of God that ‎was revealed to our master, the Messenger of Allah, peace and blessings of Allah be ‎upon him, to be a constitution of life and a means of worship. This Qur'an was not in ‎one style or form but on different patterns there are clear and clear provisions. To the ‎realization of thought and reason to reach it and there is another pattern is the stories ‎and proverbs.‎ In the Koranic stories through the provisions and history documented, and these ‎stories in the Koranic texts on different forms, some stories came complete in one surah ‎as the story of Jesus, peace be upon him not repeated elsewhere, and some stories were ‎separated in different places as a cut And there was a difference in the word between ‎the repeated positions, and this difference was not in vain, but it had wisdom and ‎impact in the meaning, the Koran reader who Read the story of our master Adam in the ‎Koran and then read in the Koran Sura find there is a difference in the words, and ‎appears The question on the cause and effect of this difference, and scientists have ‎worked on this point as much as they were able to do so in a way and I wanted to get ‎the honor of this work share, and thanks to God and the opportunity to enter this field ‎and present this The research in this particular point is the effect of the difference of ‎words in the Quranic stories, where the similarities were collected in the stories, and ‎then the places of difference and research in the words of the ancient scholars and the ‎interpretation until I reached what I wrote and wrote, and ask God to reconcile and pay, ‎The words in the Quranic stories are a great study that needs more reflection and ‎reflection, Thanks to God and Aoun have reached some of these effects, in some places ‎the difference of words, the explanation and clarification in some subjects to be ‎indicative of the different situation between the two positions, and there are other ‎effects worked out in the folds of this research, which dealt with The story of three ‎prophets as a model of the point I want to study.‎ I ask Allaah to make me one of the successful conciliators in this research, and to ‎make it useful to me and to the nation of the Qur'an. It is the cream of a righteous horse, ‎in the face of the master of beings and the pride of the assets of our master Muhammad.‎