Konya sanayi mektebi
Konya industrial school
  1. Tez No: 448050
  2. Yazar: NURULLAH SORUÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHİTTİN TUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Konya, Islahhâne, Sanayi Mektebi, Sanayi, Eğitim, Konya, Borstal, Industrial School, Industry, Education
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 185
Özet
Avrupa'da meydana gelen Rönesans ve Reform hareketleri, Sanayi İnkılâbının gerçeklemesine de zemin hazırlamıştır. Sanayi İnkılâbının gerçekleşmesiyle beraber, insan gücünün yerini makineler almıştır. Böylelikle, insanın beden gücüne ihtiyaç duyulmazken, ihtiyaç duyulan beyin gücü olmuştur. Bu beyin gücünü kullanan devletler, yeni makineler üretebilen, sanayisini geliştiren devletler olmuştur. Avrupa'da bu değişiklikler olurken Osmanlı Devleti bunun gerisinde kalarak zamanla gücünü kaybetmiştir. Silah sanayisinde yaşanan gelişmeler, devletin çağdaş devletlerinin dışında kalmasına sebep olmuştur. Durumun farkına varıldığında fazla geç kalmadan sanayi alanında çalışmalara başlanmıştır. Bu çalışmalar önceleri askeri alanda yapılmıştır. Artan yenilgiler, devlet adamlarını yetim ve kimsesiz kalan çocuklar içinde bir çare aramaya yöneltmiştir. Bu arama çalışmalar sonucunda ilk önce kimsesiz çocuklara bir barınak sağlamak ve meslek eğitimi vermek amacıyla, ıslahhaneler kurulmuş ve bunlar birbirini takip etmiştir. Daha sonrasında ise, devletin de etkisiyle ıslahhâneler birleştirilerek sanayi mekteplerini oluşturmuştur. Böylelikle eğitim sadece yetimlere değil, halka da indirgenmiştir. 1899 yılında yapımına başlanmış, 1901 yılında eğitim hayatına başlamış olan Konya Sanayi Mektebinin amacı ilk olarak kimsesizlere bir barınak ortamı sağlamak ve mesleki eğitim vermek olmuştur. Daha sonraki gelişen süreçte, okul sadece kimsesizlere değil tüm halka hizmet vermiştir. Böylece okulun hizmet verdiği kitle de değişmiştir. Konya Sanayi Mektebi, ilklerin okulu olmuştur. Konya'da ilk defa sinema gösterimi, halı ve kilim sergisi yapılmıştır. Okulun bünyesinde birçok atölye kurulmuştur. Bu atölyeler, Konya sanayisinin gelişmesinde de önemli rol oynamıştır. Konya Sanayi Mektebi, kurulduktan sonra yıllar içinde ismi değişmiştir. Bu değişme okulun sadece isminde kalıp, verdiği eğitimde herhangi bir değişim yaşanmamıştır. Zaman zaman da kapatılmıştır. Fakat bu kapanmalar sürekli olmamıştır. Okulun devamı niteliğinde olan şimdiki adı Meram Anadolu Mesleki ve Teknik Lisesidir.
Özet (Çeviri)
Renaissance and Reformation occurred in Europe and pave the implementation of the Industrial Revolution. With there alization of the Industrial Revolution machines have replaced human power. Thus the power of the human body needs earwitness the need has been heard brainpower. These states use the brainpower, which can produce new machines it has developed state of the industry. The Ottoman Empire in Europe while these changes are not the force it once lagged behind. Developments in the arms industry are caused to remain outside of the state of the modern state. When awareness of the situation has begun to more late from work in the industrial field. These studies were done before the military field. Increased feat states menled to seek a remedy in there maining orphans and destitute children. These studies provide a search result in the first homeless shelter for children and to provide vocational training and they are established borstal were pursued. Afterwards the state has also created the industrial schools are borstal combined with the impact. Thus education is not only the or phans the ring is reduced. Its construction was started in 1899 he began his education in 1901 with the aim of providing a first Konya Industrial School and has been giving vocational training to homeless shelter environment. Later in the developing process the school has all the public services not just the homeless. Thes chool has also changed so that it serves the masses. Konya Industrial School became the firsts chool. Film screenings in Konya for the first time the exhibition is made carpets and rugs. Manys hops were established with in the school. These work shops have played an important role in the development of the industry in Konya. Konya Industrial School, the name has changed over the years after establishment. This change only the name of thes chool mold, there has not been any change in thet raining given. From time to time it is closed. However, this closure is not continuous. Now called Anatolia is a continuation of Meram School Vocational and Technical High School.