Türk sanatının izinde bir mimar: Kemal Altan
An architect following of Turkish art: Kemal Altan
  1. Tez No: 862963
  2. Yazar: İLKAY YILDIZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP DEMİRCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyografi, Mimarlık, Sanat Tarihi, Biography, Architecture, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Mimar Kemal Altan, Biyografi, Mimarlık Tarihi, Ulusal Mimari, Türk Sanatı, Restorasyon, İstanbul Arkeoloji Müzesi, Aziz Ogan, Ali Saim Ülgen, Architect Kemal Altan, Biography, History of Architecture, National Architecture, Turkish Art, Restoration, Istanbul Archaeological Museum, Aziz Ogan, Ali Saim Ülgen
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
Mimar Kemal Altan, 1 Temmuz 1886 tarihinde İstanbul'da doğmuştur. 1913 yılında Sanayi-i Nefise Mektebi'nden (günümüzde Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi) mezun olduktan sonra 1. Dünya Savaşı'nın patlak vermesiyle askere alınan mimar, askerliğini yedek subay olarak yapmıştır. Savaşın bitiminden sonra bu defa Kurtuluş Savaşı başlamış, işgal devletleri özellikle Batı Anadolu'da büyük yıkımlar bırakarak ülkemizi terk etmiştir. Kemal Altan, Batı'da istila edilen ve yangınlardan etkilenen şehirlerde hocaları Mimar Kemalettin ve Mimar Vedat Tek'in üslubundan kopmadan Ulusal Mimari'ye yakışır eserler tasarlamıştır. Tasarladığı mimari eserlerin yanında, şehitlerin hatırasına saygısı nedeniyle vücuda getirdiği anıtları da vardır. Kemal Bey, mimarlığının dışında Edirne, İstanbul ve Konya'da idari görevlerde bulunmuştur. Mimar başta İstanbul Arkeoloji Müzeleri olmak üzere devletin çeşitli kurumlarında mimarlık yapmış, eski eserlerin ortaya çıkarılmasında ve dolaylı yoldan restorasyonlarına katkıları olmuştur. Erken Cumhuriyet dönemi mimarlarından biri olan Kemal Altan, mimarlık mesleğinin yanında dönemin gazete ve dergilerinde makaleler yazarak, yazılarında Türk Sanatının öneminden bahsetmiştir. Mimar Sinan'a olan sevgisi de mimarı derinden etkileyerek onun adına geneli İstanbul'da olmak üzere Edirne ve Konya'da anma törenleri ve konferanslar düzenlemiştir. Günümüzde Erken Cumhuriyet dönemi mimarisi denilince ilk akla gelen tanınmış mimarların biyografileri, eserleri ve araştırmaları karşımıza çıkar. Bu tez çalışmasının amacı; mimar Kemal Altan gibi Türk mimarlık tarihine ve sanatına katkı sağlayan bir mimarın ön plana çıkarılmak istenmesidir. Bu sebeple mimarın biyografisinin yazılması ve eserlerinin incelenmesi, Türk mimarlığı ve sanat tarihi açısından büyük önem taşımaktadır. Altan'ın sanat dünyasının araştırılmasıyla, arka planda kalmış mimarlarımızın tanınması gerek gelecek nesil mimarlara gerekse sanat tarihçilerine ışık tutması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
Architect Kemal Altan was born in Istanbul on July 1, 1886. After graduating from Sanayi-i Nefise Mektebi (nowadays Mimar Sinan Fine Arts University) in 1913, the architect was drafted into the army with the outbreak of World War I and he did his military service as a reserve officer. After the end of the war, the War of Independence started, and the occupying forces left our country leaving great destruction especially in Western Anatolia. Kemal Altan designed works worthy of the National Architecture in the cities was affected by fires and was invaded in the West, without breaking away from the style of his professor Architect Kemalettin and Architect Vedat Tek. In addition to the architectural works he designed, there are also his monuments he appear as because of respect for the memory of the martyrs. Apart from his architecture, Kemal Bey did administrative assignments in Edirne, Istanbul and Konya. The architect has worked as an architecture in various state institutions, especially the Istanbul Archaeological Museums, and brought out of ancient works and contributed to indirectly to their restoration. Kemal Altan, one of the architects of the Early Republic period, wrote articles in newspapers and magazines of the period, beside his architectural profession, and talked about the importance of Turkish art in his articles. His respect for Mimar Sinan deeply affected the architect and he organized commemoration ceremonies and conferences in his name, mostly in Istanbul, but also in Edirne and Konya. Nowadays, when the architecture of the Early Republic period is mentioned, the first thing that comes to mind is the biographies, works and research of well-known architects. The purpose of this thesis study is to bring to the fore an architect who contributed to the history and art of Turkish architecture, such as architect Kemal Altan. For this reason, writing the biography of the architect and examining his works is of great importance for Turkish architecture and art history. By researching Altan's art world, it is aimed to recognize our architects who have remained in the background and to shed light on both future generation architects and art historians.