Postmodern toplumlarda kişilerarası iletişim sürecinde psikolojik taciz
Interpersonal communication in the process of psychological harassment in postmodern societies
  1. Tez No: 448122
  2. Yazar: MİNE BAŞTA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖZODAŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: postmodernizm, kişilerarası iletişim, psikolojik taciz (mobbing), postmodernism, interpersonal communication, psychological harassment (mobbing)
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 308
Özet
Postmodernizmin esas kıldığı küreselleşme olgusu ile birlikte global dünyanın dengeleri değişmiş; bireysel, özerk, rekabetçi ve aktif bir profesyonel iş yaşamını zorunlu kılmıştır. Bireyler daha benmerkezci, empatiden uzak, sonuç odaklı bir tutum sergileyerek, bu tarz bir anlayışı profesyonellik olarak algılamaya ve algılatmaya başlamışlardır. Ancak sonuca giden süreç içerisinde, hiç şüphesiz daha spesifik ve komplike oluşumlar mevcuttur. Üretim sürecinde, kişilerarası iletişim olgusu yeteri kadar dikkate alınıp değer görmediğinde, iş yerinde psikolojik taciz (mobbing) varlığından bahsetmek olası hale gelmektedir. İnsanın oluşturduğu her birim iletişimi zorunlu kılar. Kişilerarası iletişimin sağlıklı yürütülmesi, bireyin yalnızca iş yaşamında değil bütün yaşamında elzemdir. Postmodernizm ile birlikte değişen gündelik ve genel yaşam, kişilerarası iletişimin önemini daha fazla vurgular hale gelmiştir. Bireylerin birbirleri ile kurduğu iletişim ne kadar sağlıklı, doğru ve etkin ise, o oranda kurum kültürü pozitif yönde etkilenir. Ancak bundan sonra verim, üretim, çalışan refahı vb. olgulardan bahsetmek yerinde olabilir. Dolayısıyla, kişilerarası iletişim, iş yerinde psikolojik tacizin önünde set olabilecek ciddi önem arz eden bir olgudur. Ek olarak, postmodernizm ile gittikçe hızlanan ve değişen dünyanın bir sonucu olarak beşeri dinamikler de büyük oranda başkalaşıma uğrayarak mobbingin yaratıcısı haline gelmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde, postmodernizm olgusu üzerinde durulmuş ve postmodernizmin mobbing ile ilişkisi açıklanmıştır. İkinci bölümde, kişilerarası iletişim kavramı incelenmiş ve mobbingle olan bağlantısı üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde, psikolojik taciz (mobbing) olgusu ayrıntılı bir çerçeve içinde sunulmuştur. Dördüncü bölümde ise, yapılan araştırma ve analizi sunularak değerlendirme yapılmış, çözüm önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The basis of postmodernism makes the phenomenon of globalization that, together with the balance in the global world has changed; individual, Autonomous, competitive, and active to his professional life there was a necessity. Individuals are more self-centered, empathy, remote, results-oriented stance, as the professionalism of such an approach to detect and have begun to algilatmay. However, in the process to the outcome, no doubt more specific and complicated formations are available. In the production process, and the value of interpersonal communication are taken into account sufficiently when you don't see the phenomenon at work psychological harassment (mobbing), it is becoming possible to mention the presence. People that create each unit requires communication. The conduct of interpersonal communication in the individual healthy life not only in his life, not all work is essential. Postmodernism with changing and general everyday life, they became more emphasis on the importance of interpersonal communication. How healthy individuals established communication with each other, correct and is active in a positive way the culture of the institution are affected. But after that, yield, production, employee welfare, etc. it might be to talk about facts. Therefore, interpersonal communication, psychological harassment in the workplace is a phenomenon that may be set in the front of that is vital. In addition, with increasingly rapid and ever changing world of postmodernism largely as a result of the dynamics the creator has become human metamorphosis and mobbing. In the first part of the study, focuses on the phenomenon of postmodernism and postmodernism's relationship with the mobbing is described. In the second section, which focuses on the concept of mobbing is examined and its connection with interpersonal communication. In the third chapter, psychological harassment (mobbing) is presented within a detailed framework of the phenomenon. In the fourth chapter, the research and analysis has been presented and reviewed, and suggestions for solutions are presented.