Satın almada kişisel etkiler ve tüketici benlik tanımlamaları: Konya ilinde ampirik bir çalışma
Personal effects on purchase and consumer self-construal: An empirical study in Konya
  1. Tez No: 448123
  2. Yazar: AYLA VURAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BEDRİYE SARAÇOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Benlik kurgusu, kişisel değerler, pazarlama araştırması, tüketim, tüketici, tüketici davranışları, Self-construal, personal values, marketing research, consumption, consumer, consumer behavior
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Günümüz toplumlarında tüketimin çok artması, tüketici tutum ve davranışlarından kaynaklanmaktadır. Pazarlama biliminin temel konularından biri de tüketici davranışlarıdır. Tüketici davranışlarından olan satın alma davranışı öncesinde, kişisel değerlerin satın alma kararında etkili olması, pazarlama alanında önemli bir yer teşkil etmektedir.Bu çalışmada, kişisel değerler, kişisel etkiler olup benlik tanımlamaları başlığında incelenmiştir.Bu tanımlamaların uygulamalı araştırmalarla incelenmesi, günümüz insanını ve toplumunu daha iyi anlamaya yardımcı olacaktır.İşletmeler, pazarlama faaliyetlerinde tüketiciyi anladığı ölçüde başarıya ve kâra ulaşabileceklerdir. Bu başarıyı elde edebilmek için pazarlamacıların tüketici davranışlarını analiz etmeleri gerekmektedir. Bu çalışmanın amacı, tüketici davranışlarını etkileyen tüketici benlik profilini açığa çıkarmaktır. Ampirik, uygulamalı ve nicel olan bu araştırmada, anketle elde edilen birincil veriler kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini Konya il merkezinde çalışan tüketiciler oluşturmuştur. 277 tüketiciden oluşan araştırma örneklemine, INDCOL Ölçeği'nin kişisel değerleri içeren ifadeleri sunulmuş ve onlardan kendilerini tanımlamaları istenmiştir. Tüketicilerin benlik tanımlamalarıyla psikolojik özelliklerine, cinsiyetleri ve yaşlarıyla demografik bilgilerine ve meslek, kıdem, eğitim durumları ve medeni halleri ile sosyo-ekonomik bilgilerine ulaşılmıştır. Elde edilen verilerin SPSS 22.0 paket programıyla analizleri yapılmış, sonucunda tüketicilerin benlik tanımlamalarının bütün boyutlarına ait özellikleri taşıdıkları belirlenmiştir. Özellikle dikey bireyci özelliği ile eğitim durumları arasında istatistiksel anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Bulgular ışığında,işletmelerin pazarlama yönetimlerine yönelik öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The increase in consumption in modern societies is caused by consumer attitudes and behaviors. Consumer behaviors are one of the basic issues of marketing science. Prior to purchasing which is one of the consumer behaviors personal values have influence on purchase decision, and this has an important place in the field of marketing. In the current study, personal values are among the personal effects and investigated under self-construal. Practical investigations of these factors may help understand modern individuals and societies. Enterprises may be successful and have profit in accordance with their understanding the consumers. To achieve this success, marketers should analyze consumer behaviors. The purpose of the current study is to investigate the consumer self-profile which affects the consumer behaviors. This is an empiric and quantitative study which uses a questionnaire. The universe of the study is the consumers who work in center part of Konya. INDCOL questionnaire was applied to the sample of 277 consumers. Questions related to personal values were asked and the sample was required to describe themselves and their personal values. At the end, the self-construal and psychological characteristics, the gender and age and profession, experience, education, marital and socio-economic status of the participants were determined. Data were analyzed through SPSS 22.0. It is determined that consumers have all dimensions of self-construal and especially vertical individualism and education have significant relations. According to findings, new implications are provided for marketing management of enterprises.