Paul Klee' nin resimlerinde J.S. Bach Füg formunun yeniden üretimi
Reproduction of J. S. Bach's Fugue structure in Paul Klee's paintings
  1. Tez No: 448127
  2. Yazar: MEBRURE AYÇA ÖNAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CENK CELASİN
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Resim, Müzik, Füg, Metinlerarasılık, Göstergelerarasılık, Yenidenüretim, Painting, Music, Fugue, Intertextuality, Intersemiotic, Reproduction
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Resim ve müzik ilişkisini konu alan birçok çalışmada, bu iki disiplin arasında gerçekleşen bir alışveriş durumundan söz edilse de, gerçekleştirilen alışverişin türünden ve içeriğinden bahsedilmemektedir. Bu nedenle çalışma, müziksel bir yapının resimsel bir dille anlatılmasıyla iki disiplin arasındaki göstergelerarası alışverişin incelenmesi yönünde önem taşımaktadır. Çalışmanın konusunu, Paul Klee'nin resimlerinde Bach füg formunun yenidenüretilmesiyle oluşturulan yapıtları oluşturmaktadır ve çalışmanın amacı ise, Paul Klee'nin resimlerinde Bach müziği füg yapısının yenidenüretimine ilişkin göstergelerarası yöntemler ile biçimsel çözümlemeleri yapılarak iki sanat biçimi arasında oluşan etkileşimi kuramsal temellere oturtarak tanımlayabilmektir. Bu amaçla disiplinlerarası bir bakış açısına koşut olarak yazınsal alanda kuramsal tanımı yapılmış ve verileri diğer alanlara aktarılan metinlerarasılık yöntemlerinin verileri, resim ve müzik disiplinleri arasında göstergelerarası bir bakışla irdelenmektedir. Klee'nin yapıtlarında Bach füg sanatının biçimsel olarak yenidenüretiminin etkinliği,“metinlerarasılık”kapsamında“göstergelerarasılık”ve“yenidenüretim”yöntemi ile incelenmiştir. Çalışmada yerli ve yabancı literatürler taranıp, müziğin kendi içerisinde ve diğer sanatlarla olan disiplinlerarası alışverişi incelenerek, betimsel bir çalışma uygulanmaktadır. Bu bağlamda çalışmanın birinci bölümünde, müzik sanatının verilerinin kendi içerisindeki ve diğer disiplinler içerisindeki yenidenüretimi örneklerle açıklanmaktadır. İkinci bölümünde müziksel verilerin resim sanatında yenidenüretimine ilişkin bir inceleme yapılmıştır. Üçüncü bölümde ise Bach füg yapısının Paul Klee'nin resimlerinde yenidenüretimi incelenmiştir. Sonuç olarak çalışmada, Bach'ın yapıtlarında yatay ses çizgilerinin dikey bir armoniyle çoksesliliğe taşınması, birbirine karşıt motiflerin eşzamanlı yürüyüşü, tekrar ve kanonsal yapının kullanımıyla tüm bu olgunun yapıtlarının kurgusunu oluşturması; Klee'nin alışveriş yöntemlerinden biri olan yenidenüretim yöntemiyle Bach Füg yapısını resimlerinde biçemsel bir öge olarak kullandığı ortaya konmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In most of the studies that cover the relationship between painting and music, though an exchange between the two is mentioned, the type and content of this exchange is not dealt with. Therefore, the importance of this present study lies in the fact that it investigates the intersemiotic exchange between the two disciplines by describing a musical structure in pictorial terms. The topic of the study involves the works that re-produce Bach fugue structure in Paul Klee's paintings and the aim of the study is to be able to explain the interaction between the two art types based on a theoretical framework by analysing formally the intersemiotic methods as to the reproduction of Bach music fugue in paul Klee's paintings. With this aim, intertextual methodology data that have been defined theoretically in terms of a interdisciplinary point of view and the data of which have been transferred to other disciplines have been scrutinized between the disciplines of music and painting employing a intersemiotic viewpoint. The efficiency of formal re-production of Bach fugue art in Klee's works is studied using the methods of“intersemiotic”and“re-production”within“intertextuality”. In this study, a descriptive design has been adopted by reviewing both the national and international literature and investigating the interdisciplinary exchange of music both in itself and with other forms of art. In this respect, the first part of the study explains and exemplifies the re-produced musical sata within itself and other disciplines. The second part investigates reproduction of the musical data related to the art of painting. Accordingly, the third part deals with the reproduction of Bach fugue structure in Paul Klee's paintings. In conclusion, the study attempts to demonstrate that horizontal voice lines in Bach's works move towards polyphony with a vertical harmony, contasting motifs tend to move simultaneously and the use of repeated and canonical structures form the abovementioned composition. It has also been concluded that Klee made use of Bach's fugue structures as a formal component in his paintings by employing the method of re-production as an exchange method.