Sivil- asker ilişkilerinin demokratikleşmesi: Türk sivil – asker ilişkilerinde demokratik kontrol - askeri etkililik
Democratization civil-military relations: democratic control-military effectiveness in Turkish civil-military relations
  1. Tez No: 448151
  2. Yazar: OSMAN MEŞE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM DURSUN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Modern Sosyal Düzenler, Sivil-Asker İlişkileri, Demokratikleşme, Yeni Kurumsal Yaklaşım, Türk Sivil-Asker İlişkileri, Türkiye Sosyal Düzeni, Modern Social Orders, Civil-Military Relations, Democratization, New Institutional Approach, Turkish Civil-Military Relations, Turkish Social Order
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Güvenlik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 514
Özet
Bu çalışmada şiddet problemi ile yüz yüze olan ancak şiddet problemi ile farklı şekillerde ilgilenen modern sosyal düzenlerin bu farklılıkları açıklanmaktadır. Zira SESD ve AESD olarak ayrılan modern sosyal düzenler şiddeti farklı şekilde kısıtlamakta ve farklı şekilde kontrol etmektedirler. Bu çalışmanın iki temel iddiası AESD'de sivil-asker ilişkilerinde demokratikleşmenin Yeni Kurumsal Yaklaşım ile incelenmesi ve askeri etkililiği teminat altına almanın yolunun demokratik kontrolü güvence altına alma olduğudur. Bu çerçevede Türk sivil – asker ilişkilerinin demokratikleşmesi“dokümantasyon metodu”ile araştırıldı. Bu bağlamda Türk sivil-asker ilişkilerinin toplum, devlet, teşkilat ve yetki/yetkili düzeyinde süre gelen demokrasi açığı ile karşı karşıya olduğu görüldü. Türk sivil- asker ilişkilerinde; erkler arası kontrol ve denge sistemi, yönetişim yapıları dengesi ve sivil-asker arasındaki güven dengesinde tekrarlanan demokrasi açığının Türkiye sosyal düzeninde kamu yararı – özel çıkar dengesini zayıflattığı sonucuna varıldı. Haliyle bu dört düzeydeki demokrasi açığı Türkiye Sosyal düzeni için bir kısır döngü oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
All modern social orders face with violence problem but deal with it differently. This difference is related to how LASO or OASO to restrict and control violence. The main ideas of this thesis are that democratization civil – military relations in OASO is scrutinized in the context of New Institutional Approach and the way to ensure military effectiveness is to guarantee democratic control. Democratization Turkish civil-military relations are researhed by documentation method within this framework. It is seen that Turkish civil-military relations face with democratic deficit at the level of social, property, transaction and agency. It is concluded that repeating democratic defecit in Turkish civil-military relations that are in check and balance system, governance structures balance and trust balance between civil and military weaken public interest-private interest equilibrium in Turkish social order. Thus, democratic deficit in these four levels create vicious circle for Turkish social order.