Isfahan çevresinde yaşayan Kaşkay Türklerinin düğün gelenekleri üzerine bir inceleme
Stydying wedding rituals of Iranian Qashgayies inhabiting Esfahan and surrounding areas
- Tez No: 448233
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET TEMİZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
- Anahtar Kelimeler: Qashgai Turks, Wedding Tradition, Folklore, Migratory
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Halk Bilimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Halk bilimi bir toplumun kimliğidir. Halkbilimciler bu kimliğin sağlam durması konusunda çabalamalıdır. Bu araştırmanın amacı Kaşkay Tükleri'nin halkbilimin kimliğinden bir parçası yani düğün gelenek göreneklerini diğer toplumlara tanıtmak ve korumaktır. Kaşkay Türkleri, İran'da yaşayan Türklerden nüfus olarak üçüncü kalabalık Türk topluluğu sayılırlar. Hayatları kışlık ve yazlıkta göç ederek geçmektedir ve genelde hayvancılıkla uğraşmaktadırlar. Teknoloji ve kentleşme sebebiyle onların konargöçer yaşam tarzları tükenme halindedir. Bu çalışmada Kaşkayların düğün gelenek göreneklerini incelemekteyiz. İsfahan şehri ve çevresinde yaşayan Kaşkaylardan daha çok soru sorma yöntemiyle ister yerleşmiş ister hala çadırda yaşayan yaşlı amca ve teyzelerimizden Kaşkay Türkçesi'yle ses kayıt ve kamera cihazıyla bilgi topladık. Tezimizde Kaşkaylar hakkında genel bilgi verdikten sonra Kaşkay düğünlerinde gelenek görenekleri inceledik. Çalışmamız sonucunda Kaşkayların asıl yaşam tarzları ciddi bir tehlike olduğuna ve eskiden beri daha çok hangi gelenekleri değişme veya yok olma tehlikesinde bulunduğunu açıklanmaktayız. Anahtar kelime : Kaşkay Türkleri, Düğün Geleneği, Halk bilimi, Konargöçer.
Özet (Çeviri)
Folklore is a society's identity so folklorists have to attempt to protect of this identity. The purpose of this article is get known one piece of the huge Qashgai Turks' folklore -wedding tradition- to other societies. Qashgai Turks are the third populated Turk community in Iran. Their life has passed with immigrating between winter resorts and summer resorts and their main job is stockbreeding. Becouse of Technology and urbanization, thier migratory lifestyle is going to disappear. In this research we are going to investigate wedding tradition within Qashgai's. We have collected lots of information by method of asking question and by using of voice recorder and camera from elderly uncle and aunts who lives in Isfahan city and its countryside. After giving a summary of Qashgai Turks, we investigated wedding tradition within Qashgai's in our article. At the end on our article we have talked about the danger of destroying or changing Qashgai origin lifestyles'.