Midyat'ta evlenme geleneği
Wedding tradition in Midyat
- Tez No: 448375
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. SERTAN DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
- Anahtar Kelimeler: Mardin, Midyat, Gelenek, Töre, Evlilik, Mardin, Midyat, Tradition, Custom, Marriage
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Folklor ve Müzikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu araştırmanın amacı Mardin ilinin Midyat ilçesindeki evlenme geleneklerini yörede yaşayan insanların görüşlerine göre incelemektir. Araştırmaya Midyat ilçesinde yaşayan 38 kişi katılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından literatür ve yörenin gelenekleri hakkındaki mevcut bilgiler göz önünde bulundurularak hazırlanan 126 soruluk anket kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak kullanılan anket örneklem grubundaki bireyler ile yüz yüze görüşme yöntemine göre doldurulmuştur. Katılımcıların anket sorularına verdikleri cevapların içerik yorumlamaları yapılarak yöre halkının görüşlerine göre Midyat ilçesindeki evlenme geleneğine ilişkin somut veriler elde edilmiştir. Katılımcıların demografik özelliklerine göre dağılımlarının belirlenmesinde ise SPSS 22.0 for Windows programında Frekans analizi kullanılmıştır. Bunun yanında araştırma bulguları ilgili literatür kaynakları ışığında tartışılmıştır. Araştırmanın sonunda Midyat ilçesinde yaşayan kişilerin görüşleri doğrultusunda yörenin evlenme öncesi, düğün süreci ve düğün sonrası yapılan etkinliklere ilişkin gelenekleri ortaya çıkarılmıştır. Bu kapsamda yörede evlendirme biçimleri, evlilik çağı - evlilik yaşı, evlenme isteğini belli etme, düğün öncesi, kısmet açma, gelin/güvey seçimi, görücülük/dünürcülük-kız isteme/kız bakma, söz kesme/tatlı yeme, nişan-nişanlılık, düğün, çeyiz, kına gecesi, esas düğün (gelin alma/gelin indirme), nikâh ve gerdek, düğün sonrası yapılanlar ve duvak uygulamaları hakkında somut veriler ortaya konulmuştur. Araştırma sonunda elde edilen bulguların yöredeki evlenme geleneklerine ilişkin toplumun bilgilendirilmesine ve yörenin tanıtımına katkı sağlayacağı düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine wedding traditions in Midyat town in Mardin City in terms of people' opinions living in region. 38 individuals living in Midyat town participated to study. 126-questions questionnaire form, which was prepared by researcher by taking into consideration actual information about region and literature, were used in study. Questionnaire which was used as data collection material was filled via face to face meeting method with individuals who are sample group. Concrete data concerning wedding tradition in Midyat town by making interpretation content of participants' answers to questionnaire were obtained. Frequency analysis in SPSS 22.0 for Windows package program was used in identification of participant' distributions as demographic aspects. In result of study, traditions concerning activities doing before marriage, wedding period and after wedding were revealed in the light of opinions of individuals living in Midyat town. In this context, concrete data about marrying of types, marriage age – marriage period, express marriage demand, before wedding, fortune opening, bride/groom selection, matchmaking/father-mother in love-asking/look female, betrothal/ dessert eating, badge-engagement, wedding, dowry, henna night, main wedding (taking bride/taking landing), nuptial and bridal, done after wedding and veil application were produced. It in thought that results obtained in the end of research contribute to inform of society concerning wedding traditions and introduction of region.