Ortaokul 8. sınıf Türkçe derslerinde masalların yaratıcı yazma becerisine etkisi
The effect of tales on creative writing in Turkish classes of 8th graders
  1. Tez No: 448390
  2. Yazar: ONUR URHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLGÜN AÇIK ÖNKAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Türkçe öğretimi, yaratıcılık, yaratıcı yazma, masal, Turkish language teaching, creativity, creative writing, tale
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Bu araştırmada, masalların yaratıcı yazma becerisine bir etkisinin olup olmadığı incelenmiştir. Bu çalışmanın amacı; masalların yaratıcı yönünden faydalanarak öğrencilerin yaratıcı yazma ve yazılı iletişim becerilerini geliştirmektir.Deneysel desenli yapılan çalışmada, son test kontrol gruplu model kullanılmıştır. Öncelikle rastgele seçilmiş ortaokul 8. sınıf öğrencilerinden, 40 kişilik deney ve 40 kişilik kontrol grupları oluşturulmuştur. Deney grubuna sekiz hafta boyunca, haftada iki saat olmak üzere, önceden belirlenen masallar okunmuş, ardından yaratıcı yazma çalışması yaptırılmıştır. Bu süreçte kontrol grubundaki öğrencilere herhangi bir müdahalede bulunulmamış, derslere programın öngördüğü etkinliklerle devam edilmiştir. Sekiz haftanın sonunda, hem deney hem de kontrol grubu öğrencilerine, araştırmacı tarafından belirlenen konuda yazı (kompozisyon) çalışması yaptırılmıştır. Yazılar, Öztürk (2007) tarafından geliştirilen“Yaratıcı Yazma Rubriği”aracılığıyla değerlendirilerek birtakım sayısal verilere ulaşılmıştır. Rubrik; Fikirlerin Orijinalliği, Düşüncelerin Esnekliği, Düşüncelerin Akıcılığı, Kelime Seçimi, Cümle Yapısı, Organizasyon, Yazı Tarzı ve Dilbilgisi Kurallarına Uygunluk olmak üzere sekiz alt boyuttan oluşmaktadır. Her bir alt boyut için ayrı ayrı değerlendirme ve analiz çalışması yapılmıştır. Analizde SPSS 20.0 istatistik programından yararlanılmıştır. İlk önce ölçekten elde edilen verilerin normal dağılıma uygunluk gösterip göstermediğinin belirlenmesi amacıyla Kolmogorov – Smirnov ve Shaprio Wilks testleri yapılmış ve verilerde normal dağılım olduğu görülmüştür. Ardından ölçeğin her bir alt boyutu için bağımsız gruplar t testi yapılmış, deney ve kontrol grupları arasında tüm boyutlarda deney grubu lehinde anlamlı farklılık olduğu belirlenmiştir.Buradan masalların yaratıcı yazma ve yazılı iletişim becerilerine belirgin katkıları olduğu sonucuna varılmış ve gerekli öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, it has been examined whether tales have an effect on creative writing or not. The aim of this study is to improve the students' creative writing and written communication skills using the creative aspect of the tales.In the study done with experimental design, post – test control group model has been used. First, experimental and control groups have been formed, consisting of 40 randomly selected 8th graders for each group. Predetermined tales heve been read to the experimental group for 8 weeks, two hours per week and creative writing exercises have been done afterwards. During the process the control group hasn't recevied any extra attention and the classes have been attended with the activities envisaged by the curriculum. At the end of 8 weeks, a writing (essay) activity has been done with both of the groups about a subject determined by the researcher. These writings (essays) have been evaluated through the medium of“creative writing rubric”developed by Öztürk (2007) and some numeric data has been obtained. The rubric consists of eight subscales which are Authenticityy of the İdeas, Flexibility of the Thoughts, Fluency of the Opinions, Word Selection, Sentence Structure, Organisation, Writting Style and Grammatical Sufficiency. Evaluation and analysis studies have been done seperately for each scale. SPSS 20.0 statistical programme has been used inm the analysis.At first, Kolmogorov – Smirnov and Shaprio Wilks tests of normality were implemented in order to identify if the data obtained from the scale is suitable for normal distribution and it was observed that there is a normal distribution in the data. Right after, independent samples t-test was carried out for each sub-dimenson of the scale and it is determined that there is a significant distinctness between the experimental and the control groups in all dimensions in favour of the experimental group.Thus, it can be concluded that the tales have a significant contribution to creative writing and written communication skills and necessary suggestions have been offered.