Exploring the impact of teacher research as a form of teacher professional development: A collective case study
Öğretmen araştırmasının profesyonel gelişim üzerine etkisinin araştırılması: Kollektif durum çalışması
  1. Tez No: 448454
  2. Yazar: KORAY HAKİ AKYAZI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. KENAN DİKİLİTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretmen Araştırma, Eylem Araştırması, Öğretmen Profesyonel Gelişim, Sürekli Profesyonel Geliştirme, Teacher Research, Action Research, Teacher Professional Development, Continuous Professional Development
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Öğretmenler geleneksel olarak sınıflarındaki belli pedagojik uygulamaları kullanan teknisyenler gibi görülmektedirler. Uygulamalar, uzman eğitmenler ve öğretmen eğiticileri tarafından aktarıldığından çoğunlukla asla eleştirilmez. Ancak, artık istedikleri gibi öğretmenler olma potansiyeli ve gücü geçmişten daha fazla sahip olarak görülmektedir. Profesyoneller olarak, öğretmenler varsayımlara dayalı kararlardan çok doğru yargılara dayanarak karar vermeleri beklenir. Öğretmen araştırması, dünyadaki öğretmenlerin yararlandığı profesyonel gelişim modellerinden biridir ve size bu tezde anlatacağım araştırmacıların kendi sınıflarında ortaya çıkan hikâyeleridir. Bu kolektif vaka çalışmasının amacı, öğretmen araştırması yapmanın üç okutmanın profesyonel gelişimine ve öğrencilere olan etkisini araştırmaktır. Çalışmanın sonucunda uzun süre öğretmen araştırması yapmanın öğretmenlerin öğretimlerinde pedagojik gelişimlere ve farkındalık artmasına ve özerklik fikrinin olgunlaşmasına ve öğretmen-öğrenci birlikte öğrenme deneyimleri yaşamasına yol açabileceği ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Traditionally, teachers have been seen as technicians who employ certain pedagogic practices in their classrooms. Received practice was often never criticized as it was passed down to them by educators and teacher trainers perceived as experts. However, teachers are now seen more than ever has having the power and potential to become the teachers they have always dreamt of being. As professionals, teachers are expected to make decisions based not on assumptions, but on sound judgement. Teacher research is one form of professional development that teachers all over the world are taking advantage of, and it is the stories of three teachers who evolved into researchers of their own classrooms that I share with you here. This collective case study aims to explore the impact that engagement in teacher research has had on the professional development of three English language instructors, and on their learners. The results showed that both novice and experienced teachers alike were able to develop their pedagogic practice, increased self-efficacy, stronger awareness of the self and their learners, and an increase in self-agency.