Hayatîzâde Mustafa Feyzî'nin Risale-i Maraz-ı Efrenc adlı eseri vr. (50b-102b) (İnceleme-metin-dizin-tıpkıbasım)
Hayatizade Mustafa Feyzi's work named Risale-i Maraz-i Efrenc sh.(50b-102b) (Analysis-text-index-facsimile)
- Tez No: 448463
- Danışmanlar: PROF. DR. ZUHAL HASENE KÜLTÜRAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Hayatîzâde Mustafa Feyzî, Risâle-i Maraz-ı Efrenc, Osmanlı dönemi tıp metinleri, Hayatizade Mustafa Feyzi, The Risala of Maraz-ı Efrenc, Medical manuscripts in Ottoman Era
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 340
Özet
Bu tezde Süleymaniye Kütüphanesi Hamidiye Bölümü 1025 numarada kayıtlı, Hayatîzâde Mustafa Feyzî'nin Resâilü'l-Müşfiye li'l-Emrâzi'l-Müşkile adlı eserinin üçüncü risâlesi olan Risâle-i Maraz-ı Efrenc adlı eseri üzerinde çalışılmıştır. Tez dört bölümden oluşmaktadır. İnceleme bölümünde eser ve müellif tanıtılmış, eserin bölüm özetleri yapılmıştır. Ardından eserin imlâ özellikleri verilmiştir. Metin bölümünde eserin çeviri yazıya aktarılmış hâli yer almaktadır. Dizin bölümünde metnin kelime hazinesinin alfabetik dizini yapılmış ve kelimelerin anlamları da bu dizine eklenmiştir. Tıpkıbasım bölümünde eserin Süleymaniye Kütüphanesi Hamidiye Bölümü 1025 numarada kayıtlı bulunan nüshası tıpkıbasım olarak yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
This study is about The Risala of Maraz-ı Efrenc which is the third treatise of Resailü'l-Müşfiye li'l-Emrazi'l-Müşkile by Hayatizade Mustafa Feyzi, which is recorded in number 1025 in the section of Hamidiye in Süleymaniye Library. The thesis consist of four chapters. In the chapter of Analysis, the treatise an its author introduced, and also the summaries of the chapters of the treatise. Next, spelling of the treatise is given in this chapter. In the chapter of Text, there is a transcription of the treatise. In the chapter of Index, vocabulary is listed in alphabetical order and meaning of the words are added to this index. In the chapter of Exact Copy, the copy of the work which is recorded in number 1025 in the section of Hamidiye in Süleymaniye Library is added to the thesis as on exact copy.