Küresel adalet ve küresel sosyal politika
Global justice and global social policy
  1. Tez No: 448627
  2. Yazar: AYHAN SABRİ ERTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM MAZMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, adalet, sosyal politika, yoksulluk, işsizlik, Globalisation, Global Justice, Global Social Policy, Poverty, Unemployment
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
Bu çalışma; küresel adaletin, küresel sosyal politikalarla sağlanabilir olup olmadığı konusunda, yoksulluğun küresel boyut kazanarak tüm dünya ülkelerinde geldiği noktaları ortaya koymak, bu konuda yaşanan siyasi, toplumsal ve ekonomik gelişmeleri irdelemek amacıyla, literatür taraması biçiminde yapılmıştır. Gelişmiş, gelişmekte olan ya da az gelişmiş tüm ülkelerin ortak özelliklerini kapsayacak biçimde yapılan araştırmanın bulguları arasında; dünyanın herhangi bir yerinde gerçekleşen bir olayın başka yerlerde de hissedilmesi, bilginin paylaşımı konusunda verdiği olumlu sonuçları, yaratılan ortak zenginliğin paylaşılması konusunda vermediği bulunmaktadır. Yoksulluğun sona ermediği gözlenmekte, böylelikle ortaya çıkan küresel adaletin sağlanamamış olduğu gerçeği, sosyal politikaların ulusal ve küresel bağlamda değişime uğraması gerektiğini göstermektedir. Araştırmanın sonuçları, var olan neoliberal ekonomik politikaların, adaletli bir gelir dağılımını olanaklı hale getirmediği, son dönemde ya sosyal politikalardan vazgeçildiği ya da uygulanan sosyal politikaların yoksullukla mücadelede yeterli sonuçlar vermediği biçimindedir.
Özet (Çeviri)
This study has been prepared as a literature survey within the scope of the relationship between the global justice and global social policy for revealing the situation of poverty through the countries and for discussing the political, social and economic developments. The studies on this subject are important in terms of revealing the social and economic lives and their problems. The findings of the study which involves the common characteristics of all developed, developing or underdeveloped countries are: an event that occurs in any place of the world is felt in other places; this event has positive outcomes in terms of knowledge share but has no positive ones on sharing the common wealth. Poverty is observed to continue, and so a change on social policies must be needed in the national and global contexts considering the fact that global justice is nowhere. The results of the study are that present neo-liberal economic policies cannot make a fair income distribution possible, and either the social policies have been given up in the last twenty years or the social policies are not enough for the struggle against poverty.