Birleşmiş Milletler reform sorunsalı: Arap Baharı örneği
United Nations reform problematic: Arab Spring case
- Tez No: 448634
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÜMMÜHAN ELÇİN ERTUĞRUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Birleşmiş Milletler, Reform Sorunsalı, Arap Baharı, Anakronizm, United Nations, Reform Problematic, Arab Spring, Anachronism
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
İkinci Dünya Savaşı sonrası dönemin uluslararası güç dinamikleri temel alınarak kurulan ve Milletler Cemiyeti'nin devamı niteliğinde olan Birleşmiş Milletler, Soğuk Savaşın bitmesi ile mevcut haliyle uluslararası sistemin ihtiyacını karşılayamadığı çok net bir hal almıştır. Bu yüzden BM'nin kurumsal yapısının daha esnek, adil ve kapsayıcı olması gerekliliği çok yoğun bir şekilde dile getirilmektedir. BM'nin Vesayet Konseyi gibi bazı kurumları neredeyse tamamen işlevini yitirmişken özellikle GK'nin hukuksal mevzuat konuları üzerinde de ciddi reformların yapılması gerekmektedir. Özellikle Soğuk Savaş sonrası dönemde BM'ye yönelik reform talepleri yoğun bir şekilde uluslararası ortamda dile getirilmektir. Arap Baharı devrimleri dönemi de bu reform taleplerinin yeniden ortaya çıktığı dönem olmuştur. Bu süreçte BM uluslararası barış ve güvenliği sağlama konusunda çok fazla eleştiri almıştır. Bu noktada bir anakronizm sorunu ile karşı karşıya kalan BM'nin hem meşruiyetini hem de mevcut etkisini devam ettirebilmek için reforma ihtiyacı olduğu açıktır.
Özet (Çeviri)
It is so clear that United Nations which is established international power dynmcis post Second World War era and the continuation of Nations Leauge is incapable of meeting the needs of the international system with its current form. So it is said intensely that UN which is the need for a more flexible, fair and inclusive organizational structure. Some organizations of United Nations like Trusteeship Council lost it's functions almost competely and serious reforms especially legal regulatory issues of SC should be made in UN. Especially in the post-Cold War era is to demand reforms to the UN expressed intensively in the international environment. Arab Spring revolution period was the period in which these reforms demand re-emerged. In this process The UN has been criticized a lot about international peace and security. Faced with the problem of an anachronism at this point it is clear that the UN needs of reform in order to maintain its legitimacy and influence.