İ'râb kavramı ve Bakara Suresi 1-50. âyetlerinin i'râbı
- Tez No: 448633
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDUSSAMED YEŞİLDAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Religion, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kur'ân, i'rab, nahiv, Bakara suresi, lahn, Qur'an, i'rāb, nahiv, Surah Baqarah, error/ gramatic
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Amacımız i'rabınkavramsal alanını, değeri ve gerekliliğini, tarihsel sürecini ve i'rab üzerine yapılan tartışmaları inceleyip, Bakara suresi 1-50. âyetler üzerinde yapılan i'rab çalışmalarını karşılaştırmalı olarak görebilmektir. Tezin birinci bölümünde i'rabınteorik boyutu, önemi ve i'rab-lahn, i'rab-nahiv, i'rab- Kur'ân ilişkisi üzerinde ayrıntılı bir şekilde durulmuştur. İkinci bölümde i'rabın tarihsel süreci ve i'rab tartışmaları, üçüncü bölümünde İ'rabın pratik boyutu, dördüncü bölümde ise Bakara suresi 1-50. âyetlerinin i'rabı incelenmiştir. Bu tezin teşekkülü esnasında bilimsel araştırma yöntemlerinden bütünden parçaya, bazen de parçadan bütüne ulaşma yöntemi ve karşılaştırma yöntemleri kullanılmıştır. Ayrıca tasnifler oluşturmaya ve sonuçlara ulaşılmaya önem verilmiştir. Çalışmada planlı ve doğru bir şekilde ilerlemek için danışman hocam Yrd. Doç. Dr. Abdüssamed Yeşildağ ile sürekli diyalog içerisinde olunmuştur. Elde edilen sonuçlar; i'rab ilminin Arap grameri ve özellikle Kur'ân'ı anlayıp yorumlamada çok önemli bir yeri olduğu görülmüştür. Bakara suresi 1-50. âyetleri üzerinde yapılan i'rab çalışmaları karşılaştırılarak farklı ve benzer açıklamalar irdelenmiştir. Böylece âyetler kelime kelime incelenerek detaylı bir i'rab tahlili yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Our aim of i'rāb conceptual space, value and necessity, examines the historical process and the discussions held on i'rāb, It is to see a comparison made i'rābwork on the verse on Baqara, 1-50. The theoretical size i'rābin the first part of the thesis, the importance and i'rāb-error/ gramatic, i'rāb-nahiv, focused in detail on the relationship i'rāb- Qur'an. In the second part of the thesis,historical process and i'rāb discussions,i'rābpractical dimension in the third chapter, the fourth chapter Baqara, 1-50. i'rābof signs were examined. During the formation track of This thesis, all the research methods from whole to part, sometimes also used to part to whole method and comparison methods. Its highly dedicated to reaching to results and sorting with scrutinisingly. Also get in touch with Asst. Assoc. Dr. Abdüssamed Yeşildağ to proceed in a planned and properly study. Obtained results; i'rābknowledge of Arabic grammar and especially in terms of understanding and interpreting the Qur'an was found to be a very important place. Baqara, comparing the different and similar statements made irap work on Verses 1-50 are been exposed. Thus verses i'rāba detailed analysis was carried out examining the vocabulary words.